torstai 30. huhtikuuta 2015

Vappuaaton lemon curd-valkosuklaamuffinsit

Vappuaaton rientoihin päätin leipoa keväisen raikkaita ja ihanan makeita lemon curd-valkosuklaamuffinseja. Idea syntyi, kun selailin taas vaihteeksi vanhoja kakkukuvia ja bongasin sieltä aikoinaan leipomani lemon curd-valkosuklaatäytekakun. Vesi herahti kielelle ja täydellinen vappuleivonnainen kehittyi päässäni sekunnin murto-osassa. Nämä muffinsit sopivat mihin tahansa kevään tai kesän juhliin ja ovat hyvä vappumunkin korvike niille, jotka eivät minun tapaani uskalla läträtä paloherkän rasvan kanssa ilman, että palokunta on vahtimassa.

Taikinana käytin jo tutuksi tullutta vaaleaa muffinsitaikinaa lisäten siihen hieman sitruunan makua raastetulla sitruunankuorella. Jauhot vaihdoin gluteenittomiin, mikä ei vaikuttanut lopputulokseen mielestäni tippaakaan. Lemon curdin kohdalla oikaisin tällä kertaa ja ostin sitä valmiina. Itsekin sen voisi toki tehdä mutta en pidä kaupan valmista vaihtoehtoa lainkaan huonona.

Kirpeä sitruuna kaipasi seurakseen tietenkin erittäin makean kuorrutteen. Valkosuklaakreemi oli ehdottomasti ainoa oikea vaihtoehto tämän muffinsin kruunuksi. Muffinsin viimeistelin teeman mukaisesti eli värikkäästi. En vain pystynyt jättämään Dr. Oetkerin ihania neonvärisiä siroteltavia sokerikiteitä kaupan hyllylle. Käyttämieni pinkin ja keltaisen lisäksi purkista löytyy vielä vihreää ja turkoosia sokerikidettä. Muffinseista tuli mielestäni niin söpöjä ja niin maistuvia. Nyt pitäisi malttaa säästää loput iltaa varten kuohujuoman kanssa maisteltaviksi...


Lemon curd-valkosuklaamuffinsit

Taikina
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljasokeria
1 1/2 dl Oatly vaniljakastiketta
100 g valkosuklaata
1 sitruunan kuori

Täyte
lemon curdia

Kuorrute
100 g voita
200 g tomusokeria
100 g valkosuklaata
1 tl vaniljasokeria
sitruunamehua

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää munat samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Lisää myös vaniljakastike ja sekoita. Lisää lopuksi pilkottu valkosuklaa ja raastettu sitruunankuori. Sekoita ja jaa vuokiin. Itse tein tällä kertaa 16 hieman pienempää muffinsia. Jos käytät isoja vuokia, taikina riittää 12 muffinsiin. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Anna jäähtyä hetki.

Tee muffinsin keskelle reikä esim. puukauhan päällä. Pyörittele kauhaa reiässä, niin että reikä hieman suurenee. Mikäli teet isompia muffinseja, voit tehdä reikiä enemmän. Pursota reiät täyteen lemon curdia esim. pienen muovipussin avulla.


Valmista kuorrute sekoittamalla pehmeä voi ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää joukkoon. Lisää vielä vaniljasokeri ja tilkka sitruunamehua. Kuorruta muffinsit haluamallasi tavalla. Koristele halutessasi esim. sokerikiteillä, strösseleillä, syötävillä kukilla tai raastetulla sitruunankuorella. Säilytä muffinsit kylmässä.


Maistuvaa vappua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti