maanantai 13. huhtikuuta 2015

Onnistuneen viikonlopun eväät

Perjantaina kävin vihdoista viimein kirjoittamassa graduni kypsärin ja siitä tuli niin huojentunut olo, että illalla kotiin päästyäni oli ihan pakko laittaa kakku tulille, avata punkku ja tehdä herkkusalaattia. 

Kerronpa vähän taustaa valkosuklaa-salmiakkijuustokakusta, jota leivoin. Viime kesänä ehdoton pakastealtaiden jäätelösuosikkini oli Classicin valkosuklaa-salmiakkipuikko. Voi sitä pettymyksen ja kiukun määrää, jos kyseistä jätskiä ei jonkun kaupan valikoimista löytynyt. Ja voi niitä raukkoja, jotka joutuivat kuumana kesäpäivänä kiertämään kanssani kaupasta toiseen metsästämässä ko. jäätelöä... 

Tämän huikean makuparin innoittamana kehittelinkin sitten juustokakkureseptin, joka on itseasiassa kyhäilty reseptikirjani syövereihin jo aikoja sitten, mutta on saanut odottaa leipojaansa tänne asti. Kokeilin kakkua siis nyt vasta ensimmäistä kertaa, joten kyse on vielä prototyypistä, joka kaipaa hieman hienosäätöä ja testailuja. Kakku kyllä onnistui koeversioksi todella hyvin ja makuparin hyvästä vastaanotosta kertonee se, että palaakaan ei ole enää jäljellä. 

Tein kakulle Digestive-pohjan ja näin ensimmäisen leivontakerran jälkeen olen vahvasti sitä mieltä, että pohjaksi sopisi paremmin Domino. Turkinpippuri oli loistava valinta salmiakin rooliin, sitä en menisi missään nimessä vaihtamaan. Leivoin kakun melko pienillä raaka-ainemäärillä 20 cm irtopohjavuokaan. Kakusta tuli omaan makuuni liian matala ja ohessa olevaan reseptiin olenkin puolitoistakertaistanut määrät, jotta teidän kakuistanne tulisi korkeita ja näyttäviä. Tämän reseptin määrillä kakun voi leipoa halkaisijaltaan 20-24 cm irtopohjavuokaan. Mitä pienempi vuoka, sitä korkeampi kakku. Ja tähän väliin pahoittelut todella niukasta kuvamateriaalista. Syytetään punkkua.

Valkosuklaa-salmiakkijuustokakku

Pohja
200 g Digestive-keksejä (tai Dominoja)
80 g voita

Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
3 1/2 dl vispikermaa
2 1/2 dl sokeria
200 g valkosuklaata
vajaa puoli pussia turkinpippureita
5 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

Päälle
rouhittua valkosuklaata

Valmista ensimmäisenä pohja. Murskaa keksit esim. kuivamyllyssä tai muovipussissa lihanuijan avulla. Sulata voi ja sekoita keksimurun joukkoon. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja painele keksi-voiseos vuoan pohjalle tiiviiksi ja tasaiseksi. Nosta vuoka jääkaappiin.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Murskaa turkinpippurit rouheeksi esim. kuivamyllyssä. Laita suklaa vesihauteeseen sulamaan. Vaahdota kerma kuivassa astiassa, lisää tuorejuusto ja sokeri. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon sulanut valkosuklaa kevyesti sekoittaen. Kun seos on tasaista lisää turkinpippurirouhe ja sitruunamehu. Viimeiseksi kiehauta tilkka vettä, lisää veteen lionneet liivatelehdet, sekoita niin, ettei liivate jää klönteiksi ja kaada ohuena vanana muun täytteen sekaan. Sekoita ja kaada irtopohjavuokaan.

Anna hyytyä yön yli jääkaapissa (minä hätähousuna pikahyydytin kakun pakkasessa) ja koristele rouhitulla valkosuklaalla ennen tarjoilua. Itse taisin ripotella päälle myös turkinpippurirouhetta, mutta totesin sen olevan huono vaihtoehto, sillä se vetistyi kakun päälle todella nopeasti.


Tämän makuparin tarina ei suinkaan tule loppumaan tähän, vaan kehittely jatkuu ja ehkäpä seuraavaksi salmiakki ja valkosuklaa löytävät tiensä kekseihin, ehkä jäätelöön, kuka tietää... 

Tässä kun nyt vauhtiin päästiin, niin jaanpas kanssanne vielä luottosalaattini ohjeen. Tästä salaatista teen erilaisia variaatioita lähes viikottain, useimmiten perjantaisin. Ehkä olen tylsä kotihiiri, mutta kyllä perjantai-iltana parasta on hyvä ruoka, lasillinen viiniä ja kainalo. Toki tämä salaatti toimii ilman kainaloakin vaikkapa illanistujaisissa. Ohjeesta syö suurinpiirtein neljä ihmistä, tosin meillä tämä kyllä tuhoutuu helposti ihan kahteen pekkaankin. Minun ruoanlaittofilosofiani kulminoituu hyvin kahteen kriteeriin: ruoan pitää olla hyvää ja sitä on oltava riittävästi. 

Iinan perjantai-salaatti
1 ps Lempi-salaattisekoitusta
puolikas Cantaloupe-meloni
muutama kirsikkatomaatti
puolikas kurkku
1 pkt ilmakuivattua kinkkua
1 pkt Halloumi- tai grillijuustoa
1 punasipuli
1 avokado
haluamiasi pähkinöitä/siemeniä suolattuina tai pannulla paahdettuina

Kastike
oliiviöljyä, hunajaa, mustapippuria, suolaa

Lisäksi
patonkia

Pese salaatti ja laita laakeaan kulhoon. Pilko meloni, tomaatit ja kurkku joukkoon. Levitä ilmakuivattu kinkku uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kinkkua kannattaa vahtia, sillä se palaa helposti. Pilko kinkkusuikaleet saksilla erilliseen astiaan. Viipaloi juusto siivuiksi ja paista pannulla öljyssä molemmin puolin, niin että juusto saa hieman paistoväriä. Paista myös punasipulirenkaat öljyssä. Paistettuihin sipuleihin voit lisätä hieman hunajaa. Pilko avokado erilliseen kulhoon, lisää hieman sitruunamehua, suolaa ja pippuria. Pähkinöiksi sopivat mielestäni parhaiten suolatut cashew-pähkinät tai pannulla paahdetut kurpitsansiemenet. Tee kastike sekoittamalla pieneen astiaan tilkka oliiviöljyä, muutama teelusikallinen hunajaa ja mustapippuria ja suolaa oman maun mukaan. Älä sekoita kinkkua, sipulia, juustoa, avokadoa, pähkinöitä ja kastiketta salaattikulhoon vaan kokoa salaatti lautasille erillisistä astioista. Näin salaatista ei tule sekavaa mössöä. Tarjoile salaatin seuraksi patonkia. 


Tämä on kyllä kanuunanvarma tapa aloittaa loistava viikonloppu. Poikaystävänikin kyselee usein loppuviikosta, että mitäs salaattia perjantaina syödään. Joskus vaihtelun vuoksi vaihdan kinkun katkarapuun, Cantaloupe-melonin johonkin toiseen meloniin tai viinirypäleisiin, juuston aurajuustoon tai fetaan tai jätän esim. punasipulin kokonaan pois, mutta muuten mennään aikalailla tällä totutulla kaavalla. Salaatteja on niin kiva tehdä, koska niihin voi laittaa oikeastaan lähes mitä tahansa. Juuri tästä syystä minun salaattini ovatkin yleensä tällaisia hässäköitä. Jaa mikä less is more?

Meillä olikin tosiaan oikein onnistunut, ulkoilu- ja syömispainotteinen viikonloppu. Lauantaina käytiin iltapäivällä Minetti-jätskeillä, illalla syötiin järisyttävän hyvää ankkaa vanhempieni luona ja eilen tehtiin pulled pork-tortilloja kotosalla. Saatoin ehkä eksyä Citymarketin irtokarkkihyllyllekin... Herkkusuu kiittää ja kuittaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti