maanantai 20. huhtikuuta 2015

Kuorrutteita ja kreemejä makeille leivonnaisille

Kuorrute on muffinsin kruunu. Se tekee muffinsista houkuttelevan ja antaa viimeisen silauksen sekä sen maulle että ulkonäölle. Itse tykkään kuorruttaa muffinsit ja browniet lähes aina, kun niitä leivon. Olenkin vuosien varrella kerännyt reseptikirjaani kokeilemiani ja hyväksi havaitsemiani kuorrutteita, jotka sopivat muffinsien ja brownieiden lisäksi vaikkapa täytekakun väliin. Oheisten reseptien määrillä kuorruttaa helposti 12 muffinsia tai uunivuoallisen brownieita. 

Käytä omaa mielikuvitustasi miettiessäsi, minkä kuorrutteen valitset leivonnaisesi päälle. Suurin osahan näistä toimii oikeastaan minkä tahansa suklaisen tai myös ei-suklaisen herkun kanssa eli väärää valintaa on aika hankala tehdä. Ja tässä vielä tuhannen taalan vinkki epäonnistuneen valinnan sattuessa: kuorrute maistuu ihan sellaisenaankin.


Tavallinen tuorejuustokuorrute on oiva valinta, jos haluat raikastaa leivonnaista. Itse kuorrutan tavallisen brownien aika usein sillä. Maapähkinävoi- ja kinuskikuorrute ovat erityisen hyvä yhdistelmä Snickersin ja suolapähkinöiden kanssa. Nutella-kuorrute taas on hyvää brownien päällä, jossa on sisällä karpaloita ja cashewpähkinöitä. Valkosuklaakreemi sopii sekä tumman että vaalean muffinsin päälle kuten myös tuo viimeinen erittäin voinen ja kuohkea kuorrute. Nämä ovat molemmat melko "raskaita", joten ei ole pahitteeksi, jos itse leivonnaisessa on suklaan lisäksi vaikkapa jotain marjaa.

Nutella-kuorrutteisia ja suklaaraidoitettuja brownieita tarjolla illanistujaisissa.

Kinuski-tuorejuustokuorrute
100 g voita
1 dl tomusokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
puolikas tölkki karamellisoitua kondensoitua maitoa (valmiiksi keitettyä kinuskia purkissa)

Nutella-kuorrute
2 1/2 dl vispikermaa tai 200 g tuorejuustoa
2 dl Nutella-levitettä

Maapähkinävoikuorrute
2 dl vispikermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 dl sileää maapähkinävoita

Valkosuklaakreemi
100 g voita
200 g tomusokeria
100 g valkosuklaata
1 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Tuorejuustokuorrute
200 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g voita
3-4 dl tomusokeria
vaniljasokeria, sitruunamehua

Valmistusohjeet: Mikäli kuorrutteen ohjeessa on voita ja tomusokeria, sekoitetaan ne ensin keskenään ja tämän jälkeen lisätään loput ainekset hyvin sekoittaen. Sekoittamiseen voi käyttää sähkövatkainta, käsinkin onnistuu. Mikäli ohje sisältää kermaa, vaahdotetaan se ensin ja sekoitetaan lopuksi muiden ainesten kanssa. Jos ohje sisältää suklaata, on se tarkoitus sulattaa ja lisätä muiden ainesten joukkoon. Itse kuorruttaminen onnistuu parhaiten, kun leivonnainen on jäähtynyt. Kuorruttaa voit pursottimella, kulmasta leikatulta muovipussilla tai ihan vain veitsellä levittämällä. Brownien päälle kuorrute kannattaa levittää ennen sen paloittelua. Viimeistele kuorrute halutessasi leivonnaisessa käytetyillä mauilla, esim. suklaarouheella tai marjoilla.

Taivaallisen kuohkea kuorrute (ohje katsottu täältä)
5 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
225 g voita
2 dl sokeria

Mittaa vehnäjauhot ja maito kattilaan, ja sekoittele niitä miedolla lämmöllä niin kauan, että seos sakenee. Nosta kattila jääkaappiin. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää vaniljasokeri. Yhdistä seokset ja vatkaa erittäin kuohkeaksi.


Eipä muuta kuin muffinsit uuniin ja kuorrutteita kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti