torstai 16. huhtikuuta 2015

Vatsan hellimispäivän gluteenittomat sämpylät ja banaanijätski

Minun on ihan mahdotonta pitää herkkulakkoja. Saatan päättää maanantaina, että tällä viikolla en syö ollenkaan makeita herkkuja enkä höttöruokaa. Eipä ole tainnut ikinä onnistua. Viimeistään lauantaina repsahdan. No hei, viiden päivän herkkulakko. Herkkulakko ja leipomisinto ei vaan sovi yhteen, ei ainakaan minun elämässäni. Tällaisen ruokafriikin elämä olisi kertakaikkisen tylsää ilman herkkuja. Tokihan leivonta voisi olla terveellistäkin, mutta siitä en oikein ikinä ole innostunut. Paleopannareita tulee paisteltua välillä ja raakakakkuja olen kokeillut muutaman kerran, mutta siihen se on sitten jäänyt.

Tänään kuitenkin päätin leipoa terveellisiä gluteenittomia sämpylöitä, tein banaanijätskiä ja sille lisukkeeksi cashew-tahnaa. Välillä on kiva kokeilla uusia juttuja ja varsinkin nyt, kun pitäisi opetella välttelemään vehnää ja muita turhia vatsaa ärsyttäviä paholaisia. Gluteenittomuus on todella uusi juttu minulle ja toistaiseksi olen tutustunut vasta kaupan valmiisiin gluteenittomiin jauhosekoituksiin. Tarkoitus olisi kyllä perehtyä aiheeseen paremmin ja oppia tekemään ihan luontaisesti gluteenittomiakin juttuja. 

Sämppäreistä tuli ihan superhyviä vaikka leivoinkin ne periaatteella "sillä mennään, mitä kaapista löytyy". Avuksi luin muutamia eri ohjeita ja kokosin niistä sitten oman hyvin simppelin versioni. Sämpylät maistuvat ihan sellaisenaan, voin tai enempien päällisten kera. Meillä osa näistä menevät vielä pakkaseen, jotta niitä voi viikonloppuna käyttää hampurilaissämpylöinä. 

Banaanijätski on jo vanha tuttu, varmaan monelle muullekin kuin vain itselleni. Eihän se nyt tavallista kermajäätelöä voita, mutta maistuu kyllä välipalana tällaisena vatsan hellimispäivänä. Sen seuraksi vielä cashew-tahnaa ja vadelmia. Nam. Cashew-tahna on ainakin minulle loistava maapähkinävoihimon lievittäjä, nimimerkillä lusikallasuoraanpurkista.


Gluteenittomat sämpylät
5 dl vettä
2 ps kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita
2 tl Steviaa
2 tl suolaa
8 dl gluteenitonta jauhoseosta
70 g kylmäpuristettua kookosöljyä

Sekoita hiiva ja 1 dl jauhoja keskenään. Lisää seos 42 asteiseen veteen. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja anna turvota hetki. Sulata sillä välin kookosöljy juoksevaksi.

Lisää taikinaan Stevia, suola ja jauhot pikkuhiljaa käsin vaivaten. Lisää viimeiseksi kookosöljy. Jätä kookosöljyä tippa astian pohjalle sämpylöiden pyörittelyä varten.

Pyörittele sämpylät öljyisillä käsillä ja asettele uunipellille leivinpaperin päälle. Anna nousta liinan alla. Jos haluat, voit hieman kostuttaa sämpylöiden pintaa ja ripotella kurpitsansiemeniä päälle. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Minä tein 12 aika isoa sämpylää hampurilaisajatus takaraivossani mutta toki pienemmät sämppärit onnistuvat yhtälailla.

Banaanijäätelö ja cashew-tahna
1 kypsä banaani

Pilko banaani pakkaseen jäätymään muutamaksi tunniksi. Soseuta jäätynyt banaani sileäksi. Pakasta tai nauti samantien. Yhdestä banaanista riittää yhdelle. Banaanin "mausteeksi" voit halutessasi lisätä vaikka kanelia tai tummaa kaakaojauhetta.

150 g cashewpähkinöitä
1-2 tl suolaa

Paahda pähkinät pannulla kullanruskeiksi. Murskaa pähkinät erittäin hienoksi, lisää suola ja tee tahna esim. sauvasekoittimella. Itse käytän valmistuksessa Bamixin eri osia: murskaamiseen kuivamyllyä ja tahnamaisen rakenteen saamiseksi sauvasekoitinta. Tykkään tehdä tahnaa kerralla enemmän, mutta pienemmän satsin saat vaikka puolittamalla pähkinämäärän.

Kokoa annos jätskistä, tahnasta ja vadelmista. Seuraksi sopii hyvin myös loraus Agave-siirappia. Nauti, äläkä anna kenellekään muulle! Tämä vie oikeasti makeanhimon, ainakin päiväksi. :D


Tällaisen ällöttävän terveellisen päivän jälkeen voikin hyvällä omallatunnolla jatkaa kohti viikonlopun herkutteluita. Maistuvaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti