torstai 23. huhtikuuta 2015

Dulce de leche-daimpiirakka

Dulce de leche eli vapaasti suomennettuna kinuski on eksynyt omiin leivontaympyröihini muutama vuosi sitten. Tätini oli kerran leiponut Hesarin ruokaliitteen Dulce de leche-juustokakkua, johon rakastuin heti ensilusikallisella ja tovin päästä leivoin sitä itsekin, tietenkin pienellä twistillä. Tämän jälkeen dulce de leche on vakiinnuttanut paikkansa keittiössäni, sitä löytyy kaapista lähes aina. Uskallan väittää sen olevan huomattavasti herkullisempaa kuin kaupan muut kinuskivalmisteet. Itse käytän sitä ihan sellaisenaan esim. jätskiannoksissakin. Lisäksi se sopii mielestäni leivontaan paremmin, koska sen koostumus on paksumpi ja jämäkämpi.

Seikkailin taannoin Wicked Sweet Kitchen-blogissa ja törmäsin siellä houkuttelevan kuuloiseen blondie-reseptiin. Muokkailin ohjetta jonkun verran ja näin paperille syntyi Dulce de leche-daimpiirakka. Tänään iski leivontainto ja ei tarvinnut kyllä montaa kertaa miettiä, että mitä leipoisi. Daim, kinuski ja taikinan suolainen vivahde, mikä yhdistelmä! Tämä piirakka on niin taivaallisen hyvää että morjes!


Dulce de leche-daimpiirakka

Taikina
200 g voita
2 1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
5 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl ruokasoodaa
1 tl sormisuolaa

Täyte
1 1/2 dl karamellisoitua kondensoitua maitoa
1 iso Daim-patukka
1 tl sormisuolaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit sähkövatkaimella. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita loput kuivat aineet keskenään erillisessä astiassa ja lisää vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. 

Vuoraa halkaisijaltaa 20 cm irtopohjavuoka (isompikin vuoka käy) leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat kevyesti. Levitä 2/3 osa taikinasta vuoan pohjalle ja paista 175 asteessa 10-15 min. Taikinan on tarkoitus paistua vain sen verran, että se on hieman kiinteytynyt ja jähmettynyt.

Sekoita karamellisoitu kondensoitu maito tasaiseksi erillisessä kulhossa. Pilko suklaa paloiksi, älä rouheeksi. Palojen ei tarvitse olla aivan pieniä. 

Levitä kinuski varovasti paistuneen taikinan päälle. Ripottele suklaa ja viimeiseksi nostele loput taikinasta täytteen päälle. Taikina ei välttämättä leviä kovin helposti mutta voit jättää sen myös ns. nokareiksi. Se kyllä tasoittuu uunissa. Ripottele taikinan päälle vielä suola. Paista 175 asteessa 25 min. Valmis piirakka saa hytistä keskeltä. Jäähdytä piirakka hyvin kylmässä. Sisus on aika valuvaa, minkä takia kunnollinen jäähdytys on tärkeää. Voin luvata, että odotus palkitaan! Tarjoile piirakka sellaisenaan tai esim. vaniljajäätelön kanssa.


Vinkki: Dulce de leche löytyy ruokakaupasta useimmiten säilykeosastolta. Sitä on saatavilla kahta eri versiota, kondensoitua maitoa ja karamellisoitua kondensoitua maitoa (kyljessä saattaa jopa lukea dulce de leche). Tässä ohjeessa käytin jälkimmäistä eli valmista kinuskia. Kondensoitu maito toimii yhtälailla, mutta se pitää ensin keittää kinuskiksi. Avaamatonta purkkia keitetään vedessä 2-3h, jonka jälkeen purkin sisältä löytyy kinuskia. Kondensoitua maitoa käytetään leivonnaisissa toki myös sellaisenaan. Lupaan mainita ohjeissani aina tarkasti, missä muodossa kondensoitua maitoa tarvitaan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti