perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pääsiäisbrownie ja raikas vadelmasorbetti

Eilen tuli jälleen vietettyä muutama tunti laatuaikaa köökin puolella. Leivonta-agendassa olivat kinderbrownie ja tämän seuraksi vadelmasorbetti. Idea kinderbrownieen lähti kinderpiirakasta, ja koska en ole kovin suuri perinteisen mokkapala-tyyppisen suklaapiirakan ystävä, tiesin heti, kuinka muokata tästä leivonnaisesta minunlaiseni eli suklainen, tuhti ja ällömakea.

Brownieta olen tehnyt jo monia kertoja samalla turvallisella Jamie Oliverin ohjeella, johon luotin tälläkin kertaa. Tosin nyt ensimmäistä kertaa vaihdoin jauhot gluteenittomiin. Lopputulos yhtä täydellisen mehevä ja tahmea kuin aina ennenkin. Mielestäni browniessa on tärkeintä sen kosteus ja mehevyys. Se ei missään nimessä saa olla kuiva. Rasvan ja suklaan määrässä ei siis saa kitsastella.

Brownien päälle tein ihan tavallisen vaniljalla maustetun voikreemin, jonka päälle sulatin tummaa ja valkoista suklaata. Koska tavoittelin leivonnaisellani totaalista täyteläisyyttä ja makeutta, halusin tasapainottaa näitä ominaisuuksia raikkaalla vadelmasorbetilla. Molemmat elementit saivat oikein hyvän vastaanoton eilen vanhempieni luona, missä makutuomareina toimivat isä, äiti, pikkuveli ja veljen tyttöystävä. Omasta mielestäni brownie menee sellaisenaankin mutta kyllä tuo sorbetti sitä kuitenkin kivasti raikastaa.

Huh, millaiseksikohan palloksi sitä tässä pääsiäisen pyhinä ehtii vielä muuttumaan kun pohjaton vatsani napsii noita browniepaloja yhden, toisen, kolmannen, neljännen... Äidin kanssa todettiinkin, että ehkä sunnuntain pääsiäislounaalle suunnitellut suklaamuna-jälkkärit (joita muuten jo kokeilin aiemmin viikolla, niistä myöhemmin lisää) voisi suosiolla vaihtaa johonkin kevyempään.



Gluteeniton kinderbrownie

Pohja
250 g voita
200 g tummaa suklaata
80 g (2 dl) kaakaojauhetta
65 g (1 dl) gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
360 g (4 dl) sokeria
4 munaa

Voikreemi
150 g voita
5 dl tomusokeria
5 tl vaniljasokeria

Kuorrutus
200 g tummaa suklaata
60 g valkosuklaata

Aloita brownien valmistus sulattamalla voi ja suklaa kattilassa tasaiseksi seokseksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään toisessa astiassa ja lisää voi-suklaaseos joukkoon. Riko kananmunat erilliseen kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää muiden ainesten joukkoon.

Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun suorakulmaiseen uunivuokaan (n. 20x30 cm) ja paista 180 asteessa n. 25 minuuttia. Brownie saa olla löysähkö, älä missään tapauksessa paista liian pitkään. Nosta valmis brownie kylmään jäähtymään.

Valmista voikreemi vatkaamalla pehmeä voi ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Lisää vaniljasokeri. Kun brownie on jäähtynyt, levitä voikreemi tasaisesti brownien pinnalle ja nosta pakkaseen.

Sulata suklaa ja valkosuklaa erillisissä vesihauteissa. Itse en suosi mikrossa sulattamista, koska suklaa palaa melko herkästi. Kun voikreemi on selvästi kovettunut, voit levittää sulaneen, hieman jäähtyneen tumman suklaan kreemin päälle ja viimeistellä leivoksen valkosuklaakuviolla. Säilytä brownie kylmässä. Tarjoiltaessa leikkaa siitä haluamasi kokoisia ja muotoisia paloja.


Vadelmasorbetti
6 dl jäisiä vadelmia
2 rkl tomusokeria
1 munan valkuainen
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Soseuta jäiset vadelmat tomusokerin kanssa tasaiseksi massaksi. Nosta kylmään. Vaahdota valkuainen ja sokerit kovahkoksi vaahdoksi ja lisää vadelmasose joukkoon. Sekoita varovasti ja pakasta. Muutaman tunnin pakastus riittänee ennen tarjoilua.


Pääsiäisteema tuskin loppui vielä tähän mutta arvatkaapas mihin tuli kaamea himo tuon sorbetin kautta. No itsetehtyyn jäätelöön tietenkin. Pyhässä reseptikirjassani on jo yksi sivu täynnä erilaisia makuideoita eli mitä luultavammin pian tehdään jätskiannoksia. Maistuvaa pääsiäisen jatkoa kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti