lauantai 18. huhtikuuta 2015

Oodi suklaalle

Olen aikamoinen suklaahirmu ja tästä syystä muistankin ulkoa neljän suklaisen luottoreseptini raaka-ainemäärät. Nämä ovat reseptejä, jotka eivät petä, niitä on helppo ja kiva varioida ja niitä leipoo kiireessä, kun mielikuvitus ei toimi ja vaikka unissaankin. Nämä ovat myös reseptejä, joilla kaikilla on oma roolinsa leipomisintoni kehittymisessä.

Ensin tulivat muffinsit, joita leivoin valehtelematta kymmenillä eri suklailla, kyllästymiseen saakka. Sitten siirryin mutakakkuun, jota on myös kokeiltu monilla eri yhdistelmillä. Seuraavaksi oli cookie-villityksen vuoro ja viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä brownie.


Mistä moinen mieltymys suklaaseen? En tiedä. Mutta uskon, että se johtuu yksinkertaisesti siitä, että rakastan suklaata ihan kaikissa sen muodoissa. Ala-asteikäisenä, kun leipominen alkoi kiinnostamaan, halusin aina leipoa suklaahippukuivakakkua. Siis ihan aina. Äidille vaan puhelua töihin, että tuotko taas kaupasta ne suklaakakkuaineet. Vieläkin muistellaan, kuinka Iina 12v. reippaana likkana söi puolet koko kakusta, kun muu perhe alkoi kyseiseen kakkuun jo vähän kyllästymään... Suklaa taitaa olla minulle niin kuin kiiltävä esine harakalle.

Brownien resepti löytyykin jo aiemmasta postauksestani. Sen voi tuon reseptin määrien mukaisesti tehdä sekä gluteenittomana että ihan tavallisista jauhoista. Brownieta olen muunnellut ainakin seuraavasti:
-taikinan sekaan 100 g paloiteltua valkosuklaata
-taikinan sekaan 1 dl kuivattuja karpaloita ja 1 dl cashewpähkinöitä
-taikinan sekaan 6-8 Kick-patukkaa paloiteltuna
-valmiin brownien päälle kerros raakaa cookie-taikinaa, tomusokeri-tuorejuustokuorrute, suklaarouhetta
-valmiin brownien päälle Nutella-kuorrute, valkosuklaarouhetta


Mutakakkua olen muunnellut lähinnä lisäämällä täytteeseen jotakin lisämakua. Sinne tiensä ovat löytäneet  mm. Kick-patukat, piparkakkumauste ja Snickers. Minun mielestäni mutakakku on parasta vaniljajäätelön kanssa, mutta Snickers-mutakakun päälle sopii kyllä hyvin myös kinuski, suklaa ja suolapähkinä. Pelkkä sisältä löysän mutakakun ajatteleminenkin saa kuolan valumaan suupieliä pitkin.

Mutakakku
200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 munaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sulata suklaa ja voi kattilassa. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää suklaa-voiseos vaahtoon. Lisää myös keskenään sekoitut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita varovasti. Kaada seos 20-26 cm voideltuun ja jauhoitettuun irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä löysäksi, älä siis paista liian pitkään. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Mikäli haluat kakkuun salmiakin makua, lisää taikinaan 6-8 Kick-patukkaa paloiteltuna. Jos haluat leipoa joulun makuista mutakakkua, vähennä voin määrä 150 g ja sokerin määrä 1 dl ja lisää tilalle 1 dl siirappia ja 2-3 tl piparkakkumaustetta. Snickers-mutakakkuun lisää taikinaan muutama Snickers-patukka paloiteltuna, kuorruta jäähtynyt kakku karamellisoidulla kondensoidulla maidolla, ja koristele suklaaraidoilla ja suolapähkinöillä.


Kinuskikissalta aikoinaan nappaamani muffinsien perusohje on todella helposti muunneltavissa. Suklaaksi voi valita oikeastaan mitä tahansa. Itse pidän nykyään enemmän vaaleasta taikinasta kaakaojauhe-tummasuklaa-pohjaisen taikinan sijaan. Vaaleasta taikinasta teen kesäisin raparperi-valkosuklaa- tai vadelma-valkosuklaamuffinseja. Tummaan taikinaan taas tykkään kokeilla eri suklaita, viimeisimpänä taisin tehdä muffinseja Milkan Oreo-suklaasta. Suklaan sijasta muffinsin sydämenä on toiminut joskus myös toinen heikkouteni, maapähkinävoi. Näissä muffinseissa on oikeasti vain taivas rajana, ei muuta kuin mielikuvitus hyrräämään. Ja tietenkin kuorrute kruunaa muffinsin. Kuorrutteitakin löytyy niin monia erilaisia  mutta omia lemppareitani ovat valkosuklaakuorrute, kinuskikuorrute ja Better than Sex-muffinsseista tutuksi tullut taivaallisen pehmeä voikuorrute.


Muffinsit (tumma taikina)
100 g tummaa suklaata
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 1/2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 dl maitoa
100 g haluamaasi makusuklaata

Muffinsit (vaalea taikina)
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl Oatly vaniljakastiketta
100 g valkosuklaata
raparperia, vadelmia tms.

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat. Yhdistä kuivat aineet ja lisää joukkoon. Mikäli teet muffinsit tummasta suklaasta, toimi näin: pilko tavallinen tumma suklaa taikinan joukkoon. Lisää maito, sekoita ja jaa puolet taikinasta isohkojen muffinsivuokien pohjalle. Tämän jälkeen lisää pala haluamaasi makusuklaata ja jaa loput taikinasta vuokiin niin, että suklaasydän peittyy. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Vaalean taikinan kohdalla kuivien aineiden lisäämisen jälkeen lisää vaniljakastike ja paloiteltu valkosuklaa. Lopuksi nostele joukkoon varovasti raparperi tai vadelmat. Raparperit kannattaa pyöritellä esim. siirapissa ennen niiden käyttöä. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Näillä ohjeilla tulee 12 isoa muffinsia.


Cookieiden saralla en ole ikinä tainnut tyytyä tekemään ihan perinteisiä suklaacookieita, vaan sekaan on aina pitänyt laittaa jotain muutakin. Tumman suklaan kanssa olen yhdistänyt mm. taatelia ja pähkinöitä, valkosuklaan kanssa taas karpaloita ja pähkinöitä. Taateli ja karpalo tuovat kivoja pieniä makuvivahteita cookiehin ja pähkinät taas antavat vähän suutuntumaa. Pähkinöinä käytän yleensä naturelleja cashewpähkinöitä tai suolapähkinöitä. Täytteiden tarkkoja määriä en ole tainnut edes ikinä mitata, niitä voi lisäillä ihan oman maun mukaan.

Amerikkalaiset cookiet
100 g voita
2 dl fariini- tai ruokosokeria
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
200-300 g täytteitä esim. tumma suklaa, taateli, valkosuklaa, karpalo, pähkinä

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää joukkoon muna ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää viimeiseksi pieneksi paloitellut täytteet ja suola. Jaa taikina n. 20 nokareeksi uunipellille, ripottele vielä pikkuriikkisesti suolaa keksien päälle. Paista keksejä 190 asteessa 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä, jotta keksit kovettuvat.


Tällaista suklaista asiaa tällä kertaa vähän throwback-tyyppisesti. Tuossa kuva-arkistoja selatessa totesin, että saattaisi kyllä olla enemmänkin asiaa preblogi-ajassa leivotuista herkuista ja järjestetyistä juhlista, löytyi nimittäin aikamoinen määrä ruoka-aiheisia kuvia viimeisen parin vuoden varrelta. Onneksi on olemassa valokuvat. Muistui mieleen niin monia kivoja juttuja ja leipomuksia, joita voisi taas kokeilla.

2 kommenttia:

  1. Mä en kestä kun täältä tulee niin paljon herkun kuuloisia reseptejä!! :D

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että kuulostaa herkulta! :) Mä taas en meinaa kestää sun kaikkia ihania terveellisiä reseptejä. Kiva lukea niitä pulla suussa... :D :D

    VastaaPoista