sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Taivaallinen peanut butter piirakka ja mehevät oreo-kuppikakut

Mitenkäs sitä muutenkaan lauantaista aamupäivää viettää kuin lempparipuuhan parissa. Kuten jo aiemmin taisin todeta, leipomismieliteot ovat täällä taas (kovempina kuin koskaan) ja niinpä oli pakko laittaa testiin pari uutta juttua yhdellä kertaa. Maapähkinävoi on heikko kohtani (yksi niistä useista), toisille se on Nutella mutta minä voisin vetää purkillisen peanut butteria tuosta noin vain parempiin suihin. Ja olen sen tehnytkin... Tähän väliin on pakko vinkata, että maapähkinävoi kannattaa hankkia Lidlistä. Pitkään olen pyöritellyt erilaisia maapähkinävoita sisältäviä reseptejä mielessäni ja nyt leivottavaksi valikoitua tällainen piirakka. Innoittajana toimi tämä resepti. Piti tehdä kuppikakkuja mutta piirakka pyyhälsikin kalkkiviivoilla ohitse. No, leivoin sitten kuppikakkuja toisesta heikkoudestani eli Oreo-kekseistä. Olipas ilo touhuta keittiössä pitkästäaikaa. Ja lopputuloskin oli mitä mainioin. Namskis!



Peanut butter piirakka

Pohja
225 g Digestive-keksejä
80 g suolapähkinöitä
60 g voita
100 g tummaa suklaata (tai maitosuklaata)

Täyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
100 g creme fraichea
150 g maapähkinävoita (makeutettua, sileää tai crunchya)
2 munaa

Koristeluun
tummaa suklaata
suolapähkinöitä

Hienonna pohjan keksit ja suolapähkinät monitoimikoneessa. Sulata suklaa vesihauteessa ja voi mikrossa. Yhdistä kaikki pohjan ainekset ja painele seos lusikan avulla leivinpaperilla vuoratun ja reunoilta voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Minä käytin 20 cm irtopohjavuokaa, pohja riittää kyllä myös 22-24 cm kokoiseen vuokaan. Nosta vuoka kylmään täytteen valmistuksen ajaksi.

Vatkaa tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi käsivatkaimella. Lisää joukkoon creme fraiche ja maapähkinävoi. Vatkaa ja lisää viimeiseksi munat. Kun massa on tasaista kaada se vuokaan pohjan päälle. Paista 150 asteisessa uunissa n. 40-45 minuuttia. Piirakka saa hieman hyllyä keskeltä uunista otettaessa. Anna jäähtyä kokonaan ja nosta sitten kylmään tekeytymään mieluiten yön yli. (Minun mielestäni piirakka oli parhaimmillaan vasta 2 vrk paistamisesta.)

Koristele kakku ennen tarjoilua sulalla suklaalla ja suolapähkinöillä oman maun mukaan. Älä tarjoile kakkua aivan jääkaappikylmänä vaan nosta kakku huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua.



Oreo-kuppikakut

Taikina
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl Oatly-vaniljakastiketta
1 pkt Oreo-keksejä (n. 10 keksiä)

Kuorrutus
100 g voita
1 1/2 dl tomusokeria
75 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g valkosuklaata
1 tl vaniljasokeria

Päälle
Oreo-keksejä

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat samalla vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen vaniljakastikkeen kanssa. Paloittele keksit haluamasi kokoisiksi sattumiksi ja lisää taikinaan.

Jaa taikina haluamasi kokoisiin kuppikakkuvuokiin ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia. Tällä ohjeella tulee n. 15 keskikokoista kuppikakkua tai 12 suurta.

Anna kuppikakkujen jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuorrute. Laita suklaa vesihauteeseen sulamaan. Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri ilmavaksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sulanut, hieman jäähtynyt valkosuklaa. Vatkaa tasaisen kevyeksi massaksi ja lisää viimeiseksi vielä vaniljasokeri. Pursota tai levitä kuorrute veitsellä kuppikakkujen päälle. Lisää koristeeki pala Oreo-keksiä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti