maanantai 11. tammikuuta 2016

Moussakaa mussukalle ja monikäyttöinen mariannevaahto

Nyt on pyhistä selvitty ja on taas aikaa (ja kiinnostusta) blogillekin. Joulu meni oikein rattoisasti ja pulleasti. Kaikki herkut ja ruoat onnistuivat mainiosti eli syötyä tuli oikein olan takaa. Minun keittiössäni ei kuitenkaan ole alkanut mikään uuden vuoden kevennys tai tammikuun leipomislakko vaikka hiljaisuudesta päätellen niin voisikin kuvitella. Olen vain kertakaikkisesti ollut niin tylsä tyyppi, että olen leiponut pelkkiä vanhoja tuttuja suosikkeja. Ehkäpä se joulun alla keittiössä häärääminen meni jopa vähän överiksi ja nyt on ollut kiva tehdä sellaisia helppoja ulkomuistiin jääneitä herkkuja kuten mutakakkua, muffinseja ja pannaria. Kyllä kuitenkin huomaa, että leipomishimot alkavat pikkuhiljaa palata kun jääkaapin oveen on taas ilmestynyt lista leipomuksista, joita olisi kiva kokeilla. :D En tiedä olenko lyönyt pääni, mutta listassa on myös muutamia pääruokia, ei pelkkiä leivonnaisia.

Paluu joulupöytään. Pitääkö tosissaan vuosi odottaa, että saa taas näitä herkkuja??

Eilen ilahdutin poikaystävääni ja tein hänelle vihdoinkin moussakaa, jota hän on jo pitkään toivonut saavansa. En ollut moussakaa ennen tehnyt, joten resepti oli pakko ottaa avuksi. Sopiva sellainen löytyi Pirkka-lehdestä. Pientä hienosäätöä siihen kyllä tein valmistuksen lomassa. Moussaka olikin paljon työläämpi valmistaa, mitä kuvittelin ja valkokastiketta melkein pohjaan polttaessani ajattelin, että hemmetti eihän tästä tule mitään. No tulipas siitä sittenkin. Moussakani pärjäsi kuulemma oikein hyvin Kyproksella syödylle moussakalle. "Tätähän voisi tarjota vieraillekin" ,totesi poikaystäväni. :D Oli kyllä todella herkkua, tätä teen toistekin. Siispä kreikkalainen dinneri suunnitteluun!


Kreikkalainen moussaka
6 hengelle

800 g munakoisoa (2-3 kpl)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
3 jauhoista perunaa

Jauhelihakastike
700 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl oreganoa
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 tl kanelia
1 tl mustapippuria
500 g paseerattua tomaattia
200 g valkosipulitomaattimurskaa

Valkokastike
30 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 munaa

Lisäksi
n. 150 g fetajuustoa tai juustoraastetta

Viipaloi munakoisot n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele molemmin puolin oliiviöljyllä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Kuori perunat ja leikkaa ne n. 1/2 cm paksuisiksi viipaleiksi. Keitä viipaleita suolalla maustetussa vedessä n. 10 minuuttia. Älä anna perunoiden kypsyä yhtään yli. Valuta vesi ja nosta perunat sivuun odottamaan.

Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon silputut sipulit. Paista hetki ja lisää joukkoon mausteet, paseerattu tomaatti ja tomaattimurska. Tarkista maku ja jätä kastike hautumaan kannen alle miedolla lämmöllä.

Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja sekoita. Kaada maito joukkoon kokoajan hyvin sekoittaen. Varo kökköjä! Kiehauta ja nosta kattila pois levyltä. Lisää mausteet ja anna jäähtyä hetki. Sekoita joukkoon munat.

Levitä perunat suuren voidellun uunivuoan pohjalle. Kaada päälle puolet jauhelihakastikkeesta. Ripottele päälle fetajuustoa murusina tai juustoraastetta. Lisää päälle munakoisoviipaleet yhteen kerrokseen tiiviisti vierekkäin. Levitä päälle loppu jauhelihakastike, ripottele kevyt kerros juustoa ja kaada vielä valkokastike pinnalle.

Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoile esim. raikkaan salaatin ja vaalean leivän kera.

 ***

Laitan tähän loppuun vielä yksinkertaisen mariannevaahdon ohjeen. Tällä samalla vaahdolla olen täyttänyt täytekakkuja, kääretorttuja ja kuorruttanut mm. mutakakun. Älyttömän hyvää! Voisi varmaan syödä pelkälteenkin. :D

Mariannevaahto
2 dl vispikermaa
150 g mascarponejuustoa
200 g Marianneja rouheena

Vaahdota kerma kevyesti ja lisää joukkoon mascarpone. Sekoita tasaiseksi ja lisää hienoksi murskatut Mariannet. (Kaupasta saa myös valmista Marianne-crushia!) Lisää ripaus sokeria mikäli makunystyräsi vaativat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti