maanantai 1. kesäkuuta 2015

Valmistumisjuhlien herkkupöytä

Lauantaina juhlittiin minun opiskelutaipaleeni päättymistä pienellä joukolla vanhempieni luona. Olipa kyllä oikein mukava päivä. Ihania, rakkaita ihmisiä paikalla. Eilen kelpasikin sitten köllötellä aurinkoisella partsilla eväänä juhlista jääneitä herkkuja. Saatoin ehkä kärsiä pienen pienestä väsymyksestä (mistä lie johtui) ja tietenkin afterjuhlahaikeudesta, joka tulee minulle lähes aina itse järjestettyjen juhlien jälkeen. Se on sekoitus kiitollisuutta, haikeutta ja onnellisuutta. 

Juhlien herkkupöydän tosiaan piti aluksi olla selkeästi suppeampi versio viime keväisistä pikkuveljen ylioppilasjuhlista. Ajateltiin, että tehdään muutama suolainen suupala ja leivotaan yhdenlaista kakkua. Eikä oteta minkäänlaista järjestämisstressiä. Tämä oli suunnitelma mutta siinä ei tietenkään pysytty. Torstaina aloitettiin maman kanssa keittiön puolella ja juhlapäivänä tehtiin vielä viimeiset jutut. Siskollekin delekoin keksien leipomista. Häsläyssyndrooma on meillä suvussa. Kiva oli kuitenkin järjestää ja kaikki tarjoiltavat onnistuivat lopulta oikein mainiosti. Matkan varrella ei lentänyt kuin yksi raa'aksi jäänyt kakku roskakoriin...


Tässäpä siis juhlapäivän menu:

Valkosipulimarinoidut oliivit
Välimeren cocktail-lihapullat
Kirsikkatomaatit

Rieskarullat kinkku-aurajuustotäytteellä
Rieskarullat aurinkokuivattu tomaatti-feta-paprikatäytteellä

Ruisnapit kylmäsavulohitäytteellä
Ruisnapit savuporotäytteellä

Kolmen suklaan juustokakku
Valkosuklaa-limejuustokakku
Kentuckyn kakku
Suklaa-hasselpähkinä-appelsiinikeksit á la Tuulikki
Kauralastut

Ajattelin kirjoitella tähän tällä kertaa ohjeet molemmista juustokakuista, koska ne onnistuivat hyvin ja maistuivat herkullisilta. Ehkäpä myöhemmin kirjoittelen ohjeita muistakin tarjottavista. Mielestäni tuo menu on rakenteeltaan hyvä, siitä löytyy jokaiselle jotakin. Tuollaiset suolapalat ovat melko helppoja ja nopeita tehdä, jos järjestää juhlia tiukalla aikataululla. Lisäksi suolainen puoli on melko kevyt, mikä taas tasapainottaa hyvin hieman raskaampia makeita tarjottavia. Itselleni ainakin jäi suolaisten jälkeen vatsaan vielä sopivasti tilaa maistaa ihan jokaista makeaakin herkkua. No, minulla ehkä onkin ihan erikseen jälkiruokavatsa...

Kolmen suklaan juustokakku (alkuperäinen ohje täältä)

Pohja
250 g Dominoja
120 g voita

Täyte
5 dl vispikermaa
1 1/4 dl vettä
2 rkl liivatejauhetta
800 g maustamatonta tuorejuustoa
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl maitoa
130 g valkosuklaata
130 g maitosuklaata
130 g tummaa suklaata

Koristeeksi
tummaa suklaata

Murskaa Dominot pieneksi muruksi. Sulata voi ja sekoita keksimurun joukkoon. Levitä keksi-voiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Nosta kylmään. 

Vuoan koko: 20-24 cm. Mikäli teet pieneen vuokaan, suosittelen lisäämään reunoihin korkeutta leivin paperin avulla. Itselläni korkeus riitti juuri ja juuri, kun tein kakun 24 cm irtopohjavuokaan.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Palastele suklaat omiin kulhoihin ja sulata ne vesihauteessa. Sekoita liivatejauhe veteen ja jätä turpoamaan. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri kuohkeaksi massaksi ja lisää maito. Jaa tuorejuustoseos kolmeen eri kulhoon niin, että jokaisessa on samanverran. Sekoita seuraavaksi jokaiseen tuorejuustokulhoon eri suklaat. Sulata liivate vesihauteessa niin, että se sulaa tasaiseksi nesteeksi. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten jokaiseen tuorejuusto-suklaaseokseen sama määrä liivatetta. Sekoita hyvin, jotta liivate ei mene klöntiksi. Viimeiseksi jaa jokaiseen kulhoon samanverran kermavaahtoa. Sekoita täytteet tasaiseksi.

Ota kakkupohja jääkaapista ja lisää ensimmäinen suklaakerros eli valkosuklaa. Nosta hyvin kelmutettuna takaisin jääkaappiin 15 minuutiksi. Lisää sen jälkeen varovasti seuraava kerros eli maitosuklaa. Nosta jälleen hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ennenkuin lisäät viimeisen suklaakerroksen. Vuoraa kakku hyvin kelmulla tai foliolla tai säilytä tiiviissä astiassa jääkaapissa. Anna hyytyä kylmässä yön yli.

Koristele kakku ennen tarjoilua esim. rouhitulla tummalla suklaalla. Toki voit käyttää vaikka valkosuklaatakin. 


Valkosuklaa-limejuustokakku (alkuperäinen
ohje täältä)

Pohja
200g Digestive-keksejä
100 g voita

Täyte
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
600 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl vispikermaa
300 g valkosuklaata
yhden limen kuori
ripaus vaniljasokeria

Koristeeksi
mansikoita
valkosuklaata

Murskaa keksit muruksi ja lisää joukkoon sulatettu voi. Sekoita ja taputtele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Kakku mahtuu hyvin 24 cm vuokaan.

Vatkaa munat ja sokeri erittäin kuohkeaksi. Lisää tuorejuusto ja kerma ja vatkaa tasaiseksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää joukkoon raastetun limen kuoren kanssa. Lisää vaniljasokeria oman maun mukaan.

Kaada seos kakkupohjan päälle ja paista uunissa kiertoilmalla 175 asteessa 30-40 minuuttia. Kakku saa hyllyä keskeltä ihan reilusti uunista pois otettaessa. Jäähdytä ja anna olla kylmässä mielellään yön yli.

Koristele kesäisesti mansikoilla ja valkosuklaarouheella.

Vaikka molemmat kakut ovat suklaisia, sopivat ne mielestäni erinomaisesti samaan kahvipöytään. Toinen kakku on kuitenkin hyydykekakku ja toinen uunissa paistettava. Lisäksi kolmen suklaan juustokakku ei ole lainkaan niin makea, miltä se kuulostaa. Valkosuklaa-lime juustokakku kun taas on erittäin makea, vaikka limen takia voisi kuvitella sen olevan hyvin raikas. Toki lime tuo siihen hieman raikkautta, mutta kyllä valkosuklaa on kuitenkin tämän kakun hallitseva osapuoli. Ei muuta kuin kokeilemaan. :)

Ihan pakko vielä kertoa lyhyt historiikki tuosta valkosuklaa-limejuustokakusta. Reseptihän on siis poikaystäväni bongaama, kun hän taannoin halusi yllättää minut leipomalla kakun. Ihana yllätys ja kakku oli niin järisyttävän hyvää, että siitä on tullut sekä minun että monen ystävänikin luottoresepti. Eräs ystäväni nimesikin kakun alkuperänsä vuoksi rakkauskakuksi.

Ps. Arvatkaapas kuinka lähellä korvia suupieleni olivat eilen illalla, kun sain vaivata pizzataikinan ihkauudella ja ikiomalla Kenwoodillani... Olen kyllä one lucky girl. Pakko vielä täällä bloginkin puolella kiittää kaikkia vieraita ja perhettä, erityisesti omia vanhempia, jotka näkivät paljon vaivaa juhlien eteen. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti