tiistai 2. kesäkuuta 2015

Bostonpulla mascarponetäytteellä ja toscalla

Kyllä nyt viimeistään voi unohtaa kaikki viime hetken kesäkuntoon-jutut. Ja siitä voidaan syyttää vain ja ainoastaan uutta keittiöleluani. En vain pysty pitämään näppejäni erossa siitä. Tänään oli pakko kokeilla millaista pullataikinaa minun keittiökoneeni vaivaa. Hyvää taikinaahan se vaivasi, meni heittämällä läpi "Pulla-Iinan" laadunvalvonnasta. Tuon imartelevan lempinimen olen saanut serkultani jo lapsena, olen ilmeisesti aina ollut perso pullalle ja makealle ylipäänsä. 

Tänään ei leivottu kuitenkaan ihan perinteistä pullaa. En oikeastaan olekaan mikään tavallisen kanelipullan ystävä vaan ennemminkin pidän dallaspullista, vaniljapullista tai fariinisokeripuusteista. Tähän on tosin olemassa yksi poikkeus: mummon leipomat, oikeasta voista ja maidosta tehdyt kanelikorvapuustit. Niitä pystyi pienenä syömään samalta istumalta helposti enemmän kuin yhden käden sormien verran. 

Mummoa en kuitenkaan yrittänyt lähteä kopioimaan vaan tänään innoittajanani toimi oma äiti, jonka muutamaan otteeseen leipoma bostonpulla mascarponetäytteellä on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen. Tämä mahtavan maukas ja mehevä pulla saa makunsa mascarponesta ja fariinisokerista ja sen kruunaa ihana toscakuorrute. Mielestäni tätä voisi ulkonäkönsä vuoksi kutsua vaikka pullakakuksi. Suosittelen reseptiä lämpimästi ihan jokaiselle pullan ystävälle. Alkuperäinen ohje taitaa olla Pirkasta.


Bostonpulla mascarponetäytteellä ja toscalla

Pullataikina
2 1/2 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
1 muna
7-8 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Täyte
150 g mascarponea
1 1/2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria

Kuorrute
50 g voita
1 dl mantelilastuja
3/4 dl fariinisokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa

Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva noin 1 desiin vehnäjauhoja. Lisää lämmitettyyn maitoon sokerin, suolan, kardemumman ja munan kanssa. Sekoita ja ala lisäämään taikinaan jauhoja koko ajan vaivaten. Jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa lisää joukkoon sulatettu voi. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoilta ja sormista. Taikina saa kuitenkin olla mielummin pehmeää kuin liian kovaa. Anna nousta liinan alla 30 minuuttia.

Kauli noussut taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle mascarpone ja sen jälkeen ripottele fariinisokeri ja vaniljasokeri. Kääri rullalle ja leikkaa noin 12-14 samankokoiseksi palaksi. Asettele pullat leivinpaperilla vuorattuun 20-24 cm irtopohjavuokaan. Minä käytin 20 cm vuokaa ja pullapaloja mahtui sinne 12 kpl. Anna jälleen nousta liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia.


Nosta pullavuoka uuniin ja paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 20-30 minuuttia. Paistoaika riippuu vuoan koosta, pienempi vuoka vaatii hieman pidemmän paistoajan kuin suurempi. Pullan pinta saa ottaa reilusti väriä. Valmista sillä välin toscakuorrute. Mittaa kaikki kuorrutteen ainekset kattilaan, anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Lusikoi kuorrute pullan päälle ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ja irroita vuoasta. 


Pullantuoksuista viikon jatkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti