perjantai 15. toukokuuta 2015

Kipeyspäivän "kaikki mitä kaapista löytyy"-omenapiirakka

Korvatulehduksen kunniaksi kaivoin tänään jääkaapin perukoilta purkillisen äitini tekemää omenasosetta ja leivoin siitä mielikuvitustani ja kaikkia kaapin antimia hyödyntäen omenapiirakan. Meillä on jääkaappi aina niin tuhottoman täynnä, että pakko välillä tyhjentää näitä erinäisiä hillopurnukoita oikein isolla kädellä. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: yksi hillopurkki poissa jääkaapista ja yksi uusi, herkullinen ja yksinkertainen omenapiirakkaohje takataskussa. Poikaystävän kannattaisi näyttää naamaansa ovesta aika pian, muuten saattaa piirakasta olla jäljellä vain muruset...

Piirakan pohjan tein ihan perinteiseen tyyliin, täyte koostui omenasoseesta ja päälle keittelin vielä tosca-tyylisen mantelikuorrutteen. Gluteenittomat jauhot olivat finito, joten tällä kertaa oli tyydyttävä tavallisiin vehnäjauhoihin. Kuorrutteessakin käytin sekä mantelilastuja että -rouhetta, mutta ketäpä tuo nyt haittaa. Tätä piirakkaa ei ole ulkonäöllä siunattu, mutta maku ja helppo valmistus korvannevat hieman rupuisen ulkonäön. Voisin kuvitella tämän maistuvan huomisissa terassitalkoissa, harmi vain, että sitä tuskin riittää sinne asti.


Omenasose-toscapiirakka

Pohja
150 g voita
1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita 
1 tl leivinjauhetta

Täyte
Omenasosetta

Kuorrute
70 g voita
3/4 dl vispikermaa
3/4 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g mantelilastuja tai mantelirouhetta
2 tl vehnäjauhoja

Aloita pohjan valmistus käyttämällä voi mikrossa niin, että se vain hieman pehmenee. Sekoita sitten pehmeä voi ja sokerit keskenään. Lisää muna ja sekoita hyvin. Seoksesta ei tarvitse tulla kuohkeaa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita hyvin ja kaada taikina piirakkavuoan pohjalle. Taputtele taikina jauhoisin sormin tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä omenasosetta reilusti pohjan päälle. Itselläni sosetta meni määrällisesti noin 2-3 dl, mutta tärkeintä on, että pohja peittyy hyvin ja sosetta on tasaisesti. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Keitä kuorrute sillä välin, kun piirakka paistuu uunissa. Sulata voi kattilassa juoksevaksi, lisää kerma, sokerit ja mantelit. Sekoita niin kauan, että sokeri on sulaa. Lisää vehnäjauhot tasaisesti ripotellen ja anna kuorrutteen kiehua noin 5 minuuttia koko ajan sekoitellen. Kuorrutteen tulee olla melko tukevaa.

Ota piirakka uunista ja levitä kuorrute esim. nokareina omenasoseen päälle. Paista vielä 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.


Mukavaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti