maanantai 22. kesäkuuta 2015

Juhannusbrita mascarponella

Juhannus tuli ja meni, ja huonohkoista keleistä huolimatta oli kyllä ihanan rentouttava ja rauhallinen mökkijuhannus. Oltiin vaan, syötiin, saunottiin, syötiin, pelailtiin, soudeltiin ja vielä vähän syötiin. Poikaystävääni lainaten "kyllä syöminen vaan on viimeisen päälle hienoa hommaa"! Aamulla oli ihana herätä tekemään oikein runsasta aamiaista ja illalla taasen taikoa erilaisia grilliherkkuja ja lisukkeita. Ruokaa oli joka aterialla niin paljon, että lisäpöytä olisi ollut tarpeen. Tämän juhannuksen ehdoton grillihitti oli itsemarinoidut ribsit. Nam, nam ja vielä kerran nam.

Jälkkäripuoli koostui minun leipomasta britakakusta ja äidin tekemästä vadelmamutakakusta. Ilmeisesti alan jo rakentamaan jonkinlaisia omia juhannusperinteitä kun britaa tein jo toista vuotta putkeen. Tänä vuonna se onnistui kyllä kaikin puolin paremmin kuin ensimmäisellä kerralla vaikka aikalailla samalla ohjeella teinkin. Poikaystäväni mukaan tämän vuotinen kakku oli jo keskinkertaisella tasolla... Ei voi kuulemma kehua sen enempää, koska muuten saatan ylpistyä. No, tässä nyt teillekin tämän keskinkertaisen britakakun ohje. Vielä on kesää jäljellä, joten leivo sinäkin tätä kesäistä ja ihanan makeaa herkkua juhlien kahvipöytään tai vaikkapa ihan vain piristämään näitä loputtomia sateisia kesäpäiviä. Brita on hyvää muuten skumpankin kanssa.



Britakakku mascarponella

Pohja
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl maitoa

Marenki
4 valkuaista
2 dl sokeria

Päälle
mantelilastuja

Täyte
2 1/2 dl vispikermaa
200-250 g mascarponea
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
mansikoita

Valmista ensin pohja. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti toisistaan. Lisää keltuaiset voi-sokerivaahdon joukkoon ja jatkaa vatkaamista. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Älä enää vatkaa vaan sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja tasoita.

Valmista marenki. Vatkaa jo aiemmin erotellut valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pikkuhiljaa ja vatkaa, kunnes marenki on jäykkää ja kiiltävää eikä valu kulhon reunoja pitkin ylösalaisin käännettäessä. Levitä marenki taikinan päälle. Ripottele päälle vielä mantelilastuja ja paista 175 asteessa 20-30 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla.

Vatkaa kerma tanakaksi vaahdoksi täytettä varten. Lisää joukkoon mascarpone ja sokerit. Sekoita tasaiseksi. Laita kannellisessa astiassa kylmään odottamaan kakun täyttämistä. Viipaloi mansikat valmiiksi.

Aloita kakun täyttäminen kun pohja on täysin jäähtynyt. Leikkaa kakkulevy kahtia ja nosta toinen pala tarjoiluvadille. Levitä mascarponevaahto tasaisesti kakkulevyn päälle. Asettele päälle mansikat. Jätä muutama sivuun koristelua varten. Nosta toinen kakkulevy täytteen päälle. 

Säilytä kakku kylmässä ja täytä mieluiten vasta muutama tunti ennen tarjoilua. Koristele mansikoilla juuri ennen tarjoilua. Jos koristelet aiemmin, mansikat värjäävät ja pehmentävät marengin.

Mökille haikailija toivottaa kaikille oikein aurinkoista viikkoa! Ja mikäli sade "yllättää", mikäs sen parempaa sadepäivän puuhaa kuin leipominen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti