maanantai 29. kesäkuuta 2015

Kakkua ja kuoharia

Näemmä näin kesäaikaan on niin paljon muutakin touhua, että leipominen jää väkisinkin hieman vähemmälle. Normaalisti leivon ihan pelkästä mieliteosta, nyt lähinnä juhlia ja kyläilijöitä varten. Viikonloppuna kutsuin tyttöjä meille kilistelemään valmistumiseni kunniaksi ja kuoharin kyytipojaksi leivoin tietenkin makeaa mahan täydeltä eli kakkua ja muffinseja. Pieneksi suolaiseksi tarjoilin rieskarullia feta-paprika-aurinkokuivattu tomaattitäytteellä. Herkut onnistuivat hyvin ja ilta oli vähintäänkin yhtä onnistunut. Mulla on niin ihania ystäviä. <3

Kakuksi valikoitui jo pitkään kaupan hyllyltä himoitsemaani Valion appelsiinirahkaan pohjautuva appelsiini-suklaamoussekakku. Ohje on itseasiassa bongattu Valion sivuilta. Tällä kertaa en lähtenyt edes juurikaan soveltamaan, vaan tein kiltisti ohjeen mukaan. Keksipohjaan tosin käytin Digestive-keksejä, ohjeessa puhuttiin valmiista keksimurusta. Pohjaan sopisi hyvin myös esim. Dominot. Kakku on ihanan raikas tulokas muuten niin ällömakeiden leipomusteni joukkoon. Tätä leivon ehdottomasti uudemmankin kerran, ehkä hieman enemmällä makeudella... :D Mielestäni kyse on ehdottomasti kesäkakusta, tuoreet kotimaiset mansikat nimittäin viimeistelevät kakun täydellisesti.

Muffinseja tein jo aiemmin postaamallani perusohjeella, makuina valkosuklaa ja raparperi. Raparperipalat makeutin marinoimalla ne sokerissa, kanelissa, vaniljasokerissa ja siirapissa. Rieskarullat kopioin toukokuussa sukulaisille järjestetyistä valmistumisjuhlistani. Tämä feta-paprika-aurinkokuivattu tomaatti oli ehdoton lempparitäytteeni, joten ei ollut vaikea päättää minkä makuisia teen. Hyvä vaihtoehto siksikin, että sopivat kasvissyöjälle.


Appelsiini-suklaamoussekakku

Pohja
200 g Digestive-keksejä
80 g voita

Täyte 1
2 dl vispikermaa
200 g appelsiinirahkaa
200 g tummaa suklaata
3 liivatetta
3 rkl appelsiinimehua tai likööriä/rommia
3/4 dl sokeria

Täyte 2
2 dl vispikermaa
400 g appelsiinirahkaa
4 liivatetta
3 rkl sitruunamehua
2 rkl sokeria

Päälle
mansikoita
suklaata rouhittuna

Valmista ensin pohja. Pingota leivinpaperi 20-22 cm irtopohjavuoan pohjalle. Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa. Painele tiiviisti vuoan pohjalle. Minä tein kakun 20 cm vuokaan ja täytteet mahtuivat siihen juuri ja juuri. Mutta kuten kuvista huomaa kakusta tuli näyttävän korkea. 

Valmista ensimmäinen täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Laita suklaa sulamaan vesihauteeseen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Yhdistä rahka ja sokeri erillisessä kulhossa. Lisää joukkoon sulanut suklaa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita kiehuvan kuumaan appelsiinimehuun tai likööriin/rommiin. Kaada ohuena vanana rahka-suklaaseoksen joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää viimeiseksi kermavaahto. Kaada täyte vuokaan ja tasoita. Kelmuta hyvin ja nosta kylmään noin puoleksi tunniksi.

Valmista toinen täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita rahka ja sokeri erillisessä kulhossa. Sekoita liivatteet kiehuvan kuumaan sitruunamehuun ja kaada ohuena vanana rahka-sokeriseosken joukkoon. Lisää viimeisenä kermavaahto. Varmista, että kakun alempi kerros on jo hieman hyytynyt ja kaada sitten appelsiinitäyte päälle. Tasoita ja nosta kylmään vähintään 3-4 tunniksi.

Koristele kakku ennen tarjoilua mansikkaviipaleilla ja suklaarouheella.

Rieskarullat feta-paprika-aurinkokuivattu tomaattitäytteellä
5-6 kpl suorakaiteen muotoista rieskaa
200 g aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa
200 g fetaa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
tilkka maitoa
suolaa
mustapippuria
ruohosipulia

Sekoita tuorejuusto ja feta tasaiseksi massaksi keskenään. Fetaksi sopii hyvin esim. Arla Apetinan fetapala. Hienonna paprikat Bamixilla. Paprikat saavat mennä hyvin hyvin pieneksi ja nestemäiseksi silpuksi, sillä näin ne antavat paljon makua. Sekoita paprikat juustomassaan ja lisää hieman maitoa, jos seos on turhan kovaa. Silppua sekaan reilusti ruohosipulia ja mausta. 

Levitä seosta rieskan päälle tasaisesti ja rullaa rieska pidemmän sivun mukaisesti. Älä rullaa liian tiukalle, ettei rulla hajoa. Anna rullien tekeytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti ja leikkaa ne vasta ennen tarjoilua haluamasi kokoisiksi paloiksi. Mitä kauemmin rullat tekeytyvät, sitä enemmän rieska pehmenee eikä näin ollen hajoa leikatessa. Kuten kuvasta näkyy, omani hajosivat tiukan aikataulun vuoksi. Onneksi se ei kuitenkaan makuun vaikuta. :)


Eipä muuta kuin illanistujaisia järjestämään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti