perjantai 8. heinäkuuta 2016

Mukavan kirpsakka raparperi-marenkipiirakka

Tuo edellisessä postauksessa mainitsemani Kaneli & Sokeri-leivontajulkaisu on kyllä aivan pullollaan niin herkullisia reseptejä. Tämäkin piirakka on sieltä bongattu ja kyllä todella kannatti kokeilla. Oltiin eilen Sappeessa kesäteatterissa (lämmin suositus, kannattaa mennä katsomaan) ja ennen teatteria vietettiin etkoja viinin ja ruuan parissa. Minä sain hoitaa makean puolen ja halusin yllättää teatteriseurueen päättämällä olla leipomatta a) mitään suklaista ja b) mitään liian makeaa. Teatteriseurana olivat siis minun ja poikkikseni vanhemmat, jotka kaikki tietävät kuinka rakastan leipoa kaikkea suklaista ja överimakeaa. Tämä piirakka olikin sitten ihan nappivalinta. Pakko kyllä myöntää, että raparperitäytettä tehdessäni kovasti olisi kutkuttanut siihen lisätä vähän valkosuklaata... :D No lisäsin sitten manteleita, jotka muuten sopivat mukaan mainiosti ja antavat piirakalle mukavaa rapeutta ja suutuntumaa. Ehkä kokeilen valkosuklaalla sitten toisella kertaa. Summa summarum, piirakka oli oikein maistuvaa, olisipa sitä voinut puputtaa vähän siellä koleassa teatterikatsomossakin viltin alla. Olisi lämmittänyt kivasti. :)


Raparperi-marenkipiirakka

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
3/4 dl tomusokeria
1/2 tl suolaa
100 g voita
1 muna

Täyte
500 g raparperia
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
2 1/2 rkl perunajauhoja
n. 70 g kuorittuja manteleita

Marenki
4 munanvalkuaista
2 dl sokeria

Valmista ensin pohja. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään, lisää kuutioitu voi ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita kunnes taikina on tasainen, kiinteä pallo. Nosta taikina hetkeksi kylmään.

Valmista raparperitäyte. Pese, kuori ja pilko raparperi. Sekoita kulhossa raparperit, sokerit, sitruunamehu ja perunajauhot. Pilko myös mantelit ja lisää joukkoon.

Painele taikina n. 24-26 cm kokoiseen piirakkavuokaan ja reunoille. Tee haarukalla pohjaan muutama reikä ja esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. Levitä sitten raparperitäyte esipaistetun pohjan päälle ja jatka paistamista noin 30 minuuttia.

Valmista paistamisen aikana marenki. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri kokoajan vatkaten ja jatka vatkaamista kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki muuten valmiin piirakan päälle esim. nuolijan avulla. Paista vielä 250 asteisessa uunissa muutama minuutti kunnes marenki on saanut hieman väriä. Varo polttamasta marenkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti