lauantai 12. joulukuuta 2015

Joulunameja herkkulahjoihin ja joulun herkutteluhetkiin

Minä aion tänä(kin) vuonna ilahduttaa ystäviä ja sukulaisia erilaisilla joulunameilla. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: minä olen iloinen, että saan häsätä ja väsätä ja lahjansaaja on toivottavasti onnessaan pienestä herkkupussukastaan. Aloitin herkkujen tekemisen tällä viikolla ja hoksasin, että pitääkin pian postata aiheesta, jos joku vielä saisi hyviä vinkkejä minun lempparinameistani. Nuo toffeiset Rocky roadit ovat ihan ykkösiä, siis niin hyviä, että en kestä! Niitä olen tehnyt jo monen monena jouluna, ne ovat paikkansa todellakin ansainneet. Ei ole Joulupäivän peli-iltaa ilman Rocky road-ähkyä. :D Ja ähky on todellakin väistämätön, koska nämä kuuluvat myös äitini ja siskoni leipomislistalle, oikea meidän perheen jouluvakio. Myös jouluiset cookiet ovat tuttuja jo useamman vuoden takaa. Cookie pops-ohjeen kehittelin viime jouluna ja jouluiset Rocky roadit olivat testissä nyt vasta ensimmäistä kertaa. Juuri niitä tuossa paloittelin ja maistelin, nam nam, kyllä maistuvat nekin. Uotilan perunalimpun omasta reseptivihkosesta äitini aikoinaan bongamaat limpputikut ovat parhaita erilaisten juustojen tai hillojen kanssa. Chiliset cashewpähkinät ovat hyviä sellaisenaan, mutta sopivat myös salaatteihin. Ja kaikki näistä herkuista on helppo pakata pieniin paperipussukoihin, jouluisiin pikkupurkkeihin tai sellofaaniin. Toki suosittelen tekemään satsin myös itselleen, niin hyviä nimittäin ovat. Kaikissa ohjeissa ei ole kerrottu tarkkoja määriä, koska monessa kohtaa voi tehdä oman maun mukaan. Minä olenkin vähän sellainen oman maun mukaan-kokkailija. Joskus onnistuu, joskus ei... Kannattaa kuitenkin osata luottaa siihen omaan fiilikseen, juuri soveltamisen kautta ne parhaat ideat usein syntyvät. :)


Toffeiset Rocky roadit
250 g tummaa suklaata
200 g maitosuklaata
1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
50 g voita
200 g lakritsia
100 g vaahtokarkkeja
3-4 dl suolapähkinöitä

Sulata suklaa kondensoidun maidon ja voin kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoittele kunnes seos on tasaista. Pilko lakritsit ja vaahtokarkit hieman pienemmäksi. Lisää ne ja suolapähkinät suklaaseoksen joukkoon. Sekoita ja kaada leivinpaperilla vuorattuun suorakulmaiseen uunivuokaan. Levittele seos vuokaan tasaisesti. Nosta kylmään mieluiten yön yli. Leikkaa paloiksi.


Jouluiset Rocky roadit
400 g valkosuklaata
pipareita
kuivattuja karpaloita
mantelirouhetta/suolapähkinöita

Sulata suklaa vesihauteessa. Pieni piparit ja lisää sulaneen suklaan joukkoon karpaloiden ja mantelirouheen tai suolapähkinöiden kanssa. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun suorakulmaiseen uunivuokaan. Ripottele pinnalle vielä täyteaineita. Nosta kylmään mieluiten yön yli. Leikkaa paloiksi.


Pipari cookie pops
300 g pipareita (tai 350 g Oreoita tai Dominoita)
200 g appelsiinituorejuustoa
tumma- ja valkosuklaata
nonparelleja

Hienonna piparit monitoimikoneessa. Sekoita piparimuru tuorejuustoon niin, että seoksesta tulee tasainen. Pyörittele seoksesta pieniä palloja. Nosta pallot kylmään kovettumaan ainakin puoleksi tunniksi. Sulata suklaat erillisissä vesihauteissa koristelua varten. Dippaa palloja suklaassa esim. haarukan tai kahden lusikan avulla. Koristele nonparelleilla heti dippauksen jälkeen ja nosta säilytysastiaan. Anna jähmettyä kylmässä yön yli. Huom! Säilytys myös kylmässä.


Jouluiset amerikkalaiset cookiet
100 g voita
1 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
100 g kuivattuja karpaloita
100 g valkosuklaata

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää joukkoon muna ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää viimeiseksi pieneksi paloitellut täytteet ja suola. Jaa taikina n. 20 nokareeksi uunipellille, ripottele vielä pikkuriikkisesti suolaa keksien päälle. Paista keksejä 190 asteessa 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä, jotta keksit kovettuvat. Raidoita halutessasi valkosuklaalla.


Limpputikut
1 pkt Uotilan perunalimppua
oliiviöljyä
grillimaustetta

Leikkaa limput ohehkoiksi suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Levitä pellille ja sivele molemmin puolin öljy-grillimausteseoksella. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes tikut ovat rapeita. Älä kuitenkaan polta! Tarjoile vaikkapa juustojen, hillojen ja hedelmien kera.

Chilipähkinät
140 g cashewpähkinöitä (suolattuja tai naturel)
1 rkl hunajaa
1 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
2 tl chilijauhetta
ripaus sokeria

Sekoita kulhossa pähkinät ja kaikki muut aineet keskenään. Kaada pähkinät uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 150-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes pähkinät ovat saaneet kauniin värin.

Eipä siis muuta kuin herkkuja vääntämään! :) Minä jatkan nyt tämän iltaisten pikkujoulujen järjestelyjä. Kakkupostausta luvassa huomenna tai alkuviikosta. Mukavaa viikonloppua!

2 kommenttia:

  1. Näyttää niin hyviltä! Itekin ajattelin tänä vuonna jotain herkkulahjoja tehdä. Tässä tulikin useampi "pakko kokeilla"-herkku, kiitos :)

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa Ronja jos sait jotain uusia ideoita! :) Toivottavasti tulee hyviä nameja! Ps. Kannattaa tehdä niitä myös itselle. :D

    VastaaPoista