tiistai 22. joulukuuta 2015

Jouluinen bostonpulla

Tämä vuokapulla vei sydämeni heti kun sitä ensimmäistä kertaa maistoin. Niin ihanan mehevää ja täyteläistä, hyvin ei-pullamaista. Olenkin kertonut, että yleensä en ole mikään pullaleipuri, mutta jostakin mielen syövereistä tässä jouluhässäkän keskellä keksin, että tähän mehevään bostonpullaan kun lisää muutaman jouluisen jutun niin voila, tuunattu joulupulla on valmis. Vielä ei ole maistettu mutta olen kyllä aivan varma, että ihan metsään ei ole voinut mennä. Vielä kerkiät sinäkin testaamaan! Ja jouluisia täyteaineitahan voi muokata ihan oman maun mukaan. Sekaan sopisi hyvin minun käyttämieni taatelin ja mantelirouheen lisäksi vaikkapa piparkakkumuru, rusina, kuivatut kirsikat...


Jouluinen bostonpulla mascarponella

Pullataikina
2 1/2 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
1 muna
7-8 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Täyte
150 g mascarponea
1 1/2 dl fariinisokeria
100 g taatelia
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kanelia
mantelirouhetta

Kuorrute
50 g voita
1 dl mantelilastuja
3/4 dl fariinisokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa

Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva noin 1 desiin vehnäjauhoja. Lisää lämmitettyyn maitoon sokerin, suolan, kardemumman ja munan kanssa. Sekoita ja ala lisäämään taikinaan jauhoja koko ajan vaivaten. Jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa lisää joukkoon sulatettu voi. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoilta ja sormista. Taikina saa kuitenkin olla mielummin pehmeää kuin liian kovaa. Anna nousta liinan alla 30 minuuttia.

Kauli noussut taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle mascarpone ja sen jälkeen fariinisokeri, pienityt taatelit ja muut täytteet. Kääri rullalle ja leikkaa noin 12-14 samankokoiseksi palaksi. Asettele pullat leivinpaperilla vuorattuun 20-26 cm irtopohjavuokaan. Minä käytin tällä kertaa 26 cm vuokaa ja pullapaloja mahtui sinne 14 kpl. Anna jälleen nousta liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Nosta pullavuoka uuniin ja paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 20-30 minuuttia. Paistoaika riippuu vuoan koosta, pienempi vuoka vaatii hieman pidemmän paistoajan kuin suurempi. Pullan pinta saa ottaa reilusti väriä. Valmista sillä välin toscakuorrute. Mittaa kaikki kuorrutteen ainekset kattilaan, anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Lusikoi kuorrute pullan päälle ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ja irroita vuoasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti