maanantai 26. lokakuuta 2015

Omenapiirakka muhkealla toscakuorrutteella

Hei vaan taas maanantai ja terveellinen viikko vol. 123! Vapaapäivä ja ihan kamalat leipomishimot. Koko päivän tai oikeastaan jo koko taakse jääneen viikonlopun mielessä ovat pyörineet oreobrowniet tuorejuustokuorrutteella, mmmmmmm... Näin maanantaina ne kuitenkin kuulostivat aivan liian rasvaisilta ja suklaisilta, joten päädyin sitten leipomaan tällaista erittäin terveellistä omenapiirakkaa, joka sisältää vain lähes 250 g voita. Siis samanverran kuin ne paheelliset browniet. :D Onnistuin ujuttamaan piirakkaan myös sitä vielä paheellisempaa suklaatakin. Mutta omenoillahan on hyvä huijata tämä rasvapommi lähes kaurapuuron veroiseksi terveelliseksi herkuksi. Ihan tuolta pääni omasta leipomislohkosta löytyi tämä helppo ja herkullinen omenapiirakkaohje. Ihan törkeän hyvää oli. Tuolla määrällä toscakuorrutetta ei tosin voi kyllä mennä mönkään. Taidanpa hakea vielä yhden palasen. :D

Omena-toscapiirakka

Pohja
120 g voita
1 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 rkl kardemummaa

n. 4-6 pienehköä omenaa
fariinisokeria
(valkosuklaata)

Kuorrute
120 g voita
1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
150 g mantelilastuja
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl maitoa

Nypi pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Kun taikina on tasaista painele se pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Viipaloi omenat. Asettele viipaleet piirakkavuokaan pohjan päälle. Ripottele päälle hieman fariinisokeria. (Tässä kohtaa minä kaivoin kaapista valkosuklaalevyn jämät, rouhin suklaan ja ripottelin pohjan päälle omenoiden alle.)

Nosta piirakka 175 asteisen uunin alatasolle. Paista n. 15 minuuttia. Valmista sillä välin toscakuorrute.

Mittaa kaikki kuorrutteen ainekset kattilaan. Anna kiehua koko ajan sekoittaen n. 10 minuuttia. Kaada seos piirakan päälle ja paista vielä toiset 15-20 minuuttia. Kuorrute saa ottaa uunissa hieman väriä, varo kuitenkin paistamasta pintaa turhan tummaksi. Tarjoile lämpimänä vaikkapa vaniljajäden kanssa. Piirakka on siis tosissaan erittäin rasvaista, mikäli rasvan määrä tuntuu valtavalta, kannattaa kompensoida sitä vaikka käyttämällä enemmän omenoita. Ja toki toscakuorrutteen määrän voi vaikkapa puolittaa halutessaan. 


Ps. Listafriikillä on jääkaapinovessa jo pitkä lista jouluherkkuja suunniteltuna. Ei voi olla totta... Miksei vain voisi leipoa koko ajan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti