perjantai 14. elokuuta 2015

Ihanan samettinen kevyesti valkosuklainen sitruuna-mascarponekakku

Perjantaista on näköjään näin loman aikana muodostunut minulle oikea pyhä leivontapäivä. Tänään ollaan lähdössä mökille ja pakkohan sinne on jotain makiaa mukaan saada. (Ja pakkohan sitä oli hätähousun jo kotona maistaa.) Mikäs tässä lomalaisen on leipoessa, aikaa ja intoa riittää. Kyllä minun mielestäni herkkuja on aina erityisen kiva leipoa viikonlopuksi ja silloin niistä on myös mukavempi nauttia. En tiedä onko muut kuulleet moisesta, mutta minä noudatan sellaista itse kehittelemääni 4:3-dieettiä. Arkipäivät ilman herkkuja ja perjantaista sunnuntaihin herkkuja niin paljon, ettei mistään dieetistä voi edes enää puhua. :D Minun herkuttelukalenterissani perjantai lasketaan viikonlopuksi...

Tänään leivottavaksi päätyi Suklaapossun blogista bongaamani aivan mielettömän herkullisen kuuloinen mascarpone-sitruunajuustokakku. Tämä herätti mielenkiintoni erityisesti siksi, että kyse on liivatteettomasta ja munattomasta juustokakusta. Hieman olin skeptinen sen suhteen, miten kakku pysyy kasassa mutta hyvinhän tuo sitruuna sen kyllä hyydytti. Ei liikaa mutta sopivasti. Kakun koostumus on ihanan pehmeä ja kuohkea, liivate usein mielestäni jämäköittää juustokakkuja ihan liikaa. Tein ohjeeseen muutamia pieniä muutoksia. Pohjaan käytin Digestive-keksejä, koska niitä sattui olemaan avattu paketti kaapissa jo entuudestaan. Laitoin pohjaan myös hieman enemmän valkosuklaata ja rouhin suklaata vielä vähän pohjan päällekin. Suklaata lisäsin myös täytteeseen, tosin ihan vain pikkuriikkisen verran. Tein kakun 20 cm vuokaan, joten kakusta tuli lisäksi vielä hiukan korkeampi.

Koristelin kakun oman parvekkeen orvokeilla. Kakun päälle sopisi toki hyvin myös vaikkapa tuoreet vadelmat tai mansikat ja valkosuklaarouhe. Ihan mielettömän hyvää juustokakkua! Ai että! Rakenne, maku ja ulkonäkö, kaikki kohdallaan. Ja tuo keksipohjan tekeminen valkosuklaaseen voin sijasta, ah mikä mainio idea.



Valkosuklainen sitruuna-mascarponekakku

Pohja
85 g valkosuklaata
n. 10 Digestive-keksiä

Täyte
2 1/2 dl vispikermaa
400 g mascarponea
50 g valkosuklaata
2 sitruunan kuori 
2 sitruunan mehu (n. 7 rkl)
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Päälle
esim. marjoja, valkosuklaarouhetta, syötäviä kukkia

Valmista ensin pohja. Rouhi keksit muruksi vaikkapa muovipussissa. Joukkoon saa jäädä sattumia eli ei tarvitse olla aivan hienoa murua, jota usein peräänkuulutan. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita keksimurun joukkoon. Painele keksi-suklaaseos leivinpaperilla päällystetyn kevyesti reunoista voidellun irtopohjavuoan pohjalle (20- 22 cm). Voiteleminen ei ole välttämätöntä. Rouhi pohjan päälle vielä muutama pala valkosuklaata. Nosta pohja kelmulla päällystettynä jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Laita täytteen suklaa sulamaan vesihauteeseen. Vatkaa kerma melko jämäkäksi vaahdoksi. Raasta sitruunat kerman joukkoon, lisää myös sokerit ja sitruunamehu. Sekoita mascarpone sulan valkosuklaan kanssa ja lisää sitten kermavaahtoon. Vatkaa vielä hetki, tarkista makeus (lisää halutessasi sokeria) ja kaada sitten keksipohjan päälle. Tasoita pinta ja anna kakun hyytyä kylmässä ainakin 5-6 tuntia, mieluiten yön yli. EDIT 15.8.15: Suosittelen tosissani hyydyttämään kakkua yön yli, juuri syötiin jämiä aamiaiseksi ja rakenne oli huomattavasti parempi kuin eilen.

Koristele haluamallasi tavalla ja tarjoile. Tämä vie kielen mennessään... APUA! :D Huomaathan, että kakku ei kovin montaa tuntia pärjää huoneenlämmössä vaan alkaa herkästi löystyä.

Mukavia herkkuhetkiä ja aurinkoista viikonloppua!

2 kommenttia:

  1. Oi Iinaliina, jo pelkastaan kuvia katsomalla tuntee, kuinka kilot kertyy! Jotain makiaa herkkua pitaa kokeilla, mutta ensin tuota kanttarellipiirakkaa. Tuli sen verran kannettua keltaista herkkua Suomesta.

    VastaaPoista
  2. Iinaliina on iloinen, jos jo pelkät kuvat saavat veden kielelle. :) Kokeile ihmeessä kanttarellipiirakkaa, se oli kyllä tosi herkkua!

    VastaaPoista