perjantai 13. marraskuuta 2015

Jouluhöpötystä ja helppo piparkakkubrownie

Ai että miten ihanaa, joulu lähestyy. Vuodenaikana tämä on ehdoton inhokkini, mutta onneksi tätä harmautta ja pimeyttä piristää ajatus tulevasta joulusta. Minä olen aikamoinen jouluhöpö, ja nimenomaan tällä kulinaristisella puolella. Oikeastaan lahjat ja kaikki muu hössötys ovat minulle hyvinkin toisarvoisia asioita joulussa. Toki ystävien ja sukulaisten ilahduttaminen pienillä herkkulahjoilla on kivaa, mutta päättömän joululahjatuhlailun kannattaja en ole lainkaan. Perhe, ruoka ja rauhoittuminen tekevät minun joulun. Meidän perheessä kaikki muutkin onneksi vannovat tuon ruokapuolen nimeen, ja siihen sitten kyllä panostetaankin. :) Pitää kuitenkin muistaa, että ihmiset ovat erilaisia ja arvostavat erilaisia asioita, joku toinen saattaa ajatella, että minä olen hullu ruokafriikki (niin olenkin :D).

Herkkutonttuna olen tietysti jo koonnut listan herkuista, joita haluaisin täksi jouluksi leipoa. (Ja tämä listahan kasvaa jatkuvasti. :D) Viime viikonloppuna selasimme äitini kanssa innoissamme eri lehtien joululeivonnaisosioita ja mietimme, mitä kaikkea pitäisi kokeilla. Toisaalta jouluun kuuluvat tietenkin myös ne paikkansa jo vakiinnuttaneet perinteiset herkut kuten Kentuckyn kakku, piparkakku-halvajäädyke, rocky roadit ja joulucookiet. Joka joulu sama juttu, kaikkea ei kertakaikkisesti ehdi eikä voikaan leipoa. Kuka ne kaikki herkut söisi? Ehkä nykyään sisäistän tuon kohtuuden jo vähän paremmin. Kyllä niitä herkkuja sinne vanhempien luo kummasti kuitenkin aina kertyy, onhan meitä perheessä kolme innokasta leipuriakin. Ei ihme, että aina joulun jälkeen on hieman pyöreä olo. Mutta siksihän joulu onkin minun lempparijuhlani. Ensin saa leipoa ja sitten syödä ja relata ihan rauhassa. 


Mitkä ovat teidän lemppariherkkuja suolaisessa ja makeassa joulupöydässä? Itse olen suolaisen pöydän puolella ehkä hieman kaavoihin kangistunut, rakastan imellettyä perunalaatikkoa, kinkkua, Karjalan paistia, nyhtöpossua, rosollia, säilykeherneitä, sienisalaattia, sinappi-kurkkusalaattia, lohta, saaristolaisleipää, siis kaikkia näitä hyvin perinteisiä herkkuja. Makeassa pöydässä taas vaihtelu virkistää ja on kiva testata uusia juttuja. Nyt kun aloittaa, niin ehtii tehdä koeversioita monista eri jouluherkuista. Veikkaanpa, että täällä blogin puolella mennäänkin tästä lähin pitkälti jouluteemalla.


Kuten varmaan huomaa, voisin kirjoittaa vaikka kirjan aiheesta "jouluherkut". Tässä vielä lopuksi postauksen pääaihe siis resepti mehevälle ja helpolle piparkakkubrownielle. Ajattelin viedä tätä huomenna töihin, ellen sitten syö kaikkea yksin vapaapäivän kunniaksi.

Piparkakkubrownie

250 g voita
200 g tummaa suklaata
1 dl vehnäjauhoja
2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
4 dl sokeria
2 tl piparkakkumaustetta
10 piparkakkua pieninä paloina
4 munaa

Sulata voi ja paloiteltu suklaa kattilassa. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Murusta piparit kuivien aineiden joukkoon. Lisää myös voi-suklaaseos ja sekoita. Lisää viimeiseksi munat. Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n. 25 x 35 cm). Paista 180 asteessa n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla. Nauti sellaisenaan tai vaikkapa kanelilla ja neilikalla maustetun kermavaahdon kera. Helppoa ja hyvää!

Huom! Browniet voisi toki myös kuorruttaa esim. piparkakkurahka-kermavaahdolla ja koristella piparimurulla ja karpaloilla. Minä pysyttelin tällä kertaa hyvin arkisessa versiossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti