Harrastin viikonloppuna jälleen kerran jääkaapin tyhjennystä ja
pian vanhentuvista tai avatuista purnukoista valmistui tällä kertaa tällainen
maukas marjapiirakka. Oikein naurattaa, kun tuntuu, että tuota dulce de lechea
löytyy aina joku vajaa purnukka jääkaapistani. No, onneksi jämät eivät kyllä
ikinä jouda roskakoriin tässä taloudessa. :D Sen ympärille kehittelinkin sitten
piirakan loput maut. Puolukoita sain pakkaseen pitkästä aikaa äitini kätköistä
ja mascarponejuustossa häämötti viimeinen käyttöpäivä sopivasti parin päivän
päässä. Mascarponejuusto on kyllä kirjaimellisesti oikea taivaan lahja
marjapiirakalle. Tämän piirakan pyöräyttää hetkessä kahvivieraille, ja onnistuu
siis taatusti myös ilman tuota kinuskia.
Puolukkapiirakka kinuskilla ja mascarponella
Pohja
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
250 g mascarponea
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
3-4 dl puolukoita (+perunajauhoja jäisiin marjoihin)
n. 1 dl karamellisoitua kondensoitua maitoa
Valmista ensin pohja. Vaahdota voi ja sokeri, lisää muna. Sekoita
kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Painele taikina pyöreän
piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla muutama reikä.
Nosta sivuun täytteen valmistuksen ajaksi.
Sekoita mascarpone, sokerit ja muna keskenään tasaiseksi
seokseksi. Lisää jäisten puolukoiden joukkoon ripaus perunajauhoja sitomaan
nestettä. Levitä pohjan päälle ensimmäisenä kevyt kerros karamellisoitua
kondensoitua maitoa. Kaada päälle puolukat ja lisää viimeisenä mascarponeseos. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki
ennen tarjoilua. Kylkiäiseksi sopii mainiosti jätski tai vaniljakastike.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti