Runebergin päivähän on jo ensi viikolla eli nyt olikin oiva hetki leipoa yksi satsi torttusia jo etukäteen. Se on jännä kuinka tällainen hyvin yksinkertainenkin herkku voi maistua niin hyvältä. Ehkä se hyvä maku johtuu osaksi siitäkin, että tätä tulee syötyä vain sen kerran pari vuodessa. Minä ainakin joka vuosi oikein odotan, että tulee Runebergin torttujen aika. :D Voisihan näitä toki leipoa vaikka keskellä kesää, mutta tuskinpa ne maistuisivat samalta. Olen ehkä kerran leiponut ihan niitä perinteisiä torttuja ja sittemmin pysytellyt erilaisissa muffinsijäljitelmissä. Tänä vuonna löysin Vappu Pimiän reseptin Runebergin kakulle. En kuitenkaan halunnut tehdä kakkua, joten valitsin paistoastiaksi suorakulmaisen uunivuoan ja leikkasin valmiin kakkulevyn kulmikkaiksi tarjoilupaloiksi. Ihanan simppeli resepti ja älyttömän hyvä lopputulos. Liekö jääkaapista löytyneen joululahjaksi saamani puolukkaviinan ansiota, jota käytin kostutukseen... :D
Taikina
200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelirouhetta
2 kourallista piparkakkumurua
1 tl ruokasoodaa
1 rkl kardemummaa
1 dl kermaa tai creme fraichea
Kostutus
1 1/2 dl punaista mehua tai vettä
3 rkl tomusokeria
2 rkl esim. rommia
Kuorrutus
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat hyvin vatkaten. Yhdistä kaikki kuivat ainekset erillisessä kulhossa. Lisää niitä ja kermaa vuorotellen vaahdotettuun seokseen. Älä käytä sekoitukseen enää vatkainta vaan sekoita taikina lusikalla tai kauhalla.
Voitele ja korppujauhota n. 25 x 35 cm kokoinen suorakulmainen uunivuoka. Levitä taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n. 35-40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
Sekoita mehu, tomusokeri ja alkoholi kostutusta varten. Kostutukseen ei ole pakko käyttää alkoholia. Kostuta leivos heti uunista otettuasi pullasudilla. Anna leivoksen jäähtyä kunnolla kostutuksen jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti