torstai 30. huhtikuuta 2015

Vappuaaton lemon curd-valkosuklaamuffinsit

Vappuaaton rientoihin päätin leipoa keväisen raikkaita ja ihanan makeita lemon curd-valkosuklaamuffinseja. Idea syntyi, kun selailin taas vaihteeksi vanhoja kakkukuvia ja bongasin sieltä aikoinaan leipomani lemon curd-valkosuklaatäytekakun. Vesi herahti kielelle ja täydellinen vappuleivonnainen kehittyi päässäni sekunnin murto-osassa. Nämä muffinsit sopivat mihin tahansa kevään tai kesän juhliin ja ovat hyvä vappumunkin korvike niille, jotka eivät minun tapaani uskalla läträtä paloherkän rasvan kanssa ilman, että palokunta on vahtimassa.

Taikinana käytin jo tutuksi tullutta vaaleaa muffinsitaikinaa lisäten siihen hieman sitruunan makua raastetulla sitruunankuorella. Jauhot vaihdoin gluteenittomiin, mikä ei vaikuttanut lopputulokseen mielestäni tippaakaan. Lemon curdin kohdalla oikaisin tällä kertaa ja ostin sitä valmiina. Itsekin sen voisi toki tehdä mutta en pidä kaupan valmista vaihtoehtoa lainkaan huonona.

Kirpeä sitruuna kaipasi seurakseen tietenkin erittäin makean kuorrutteen. Valkosuklaakreemi oli ehdottomasti ainoa oikea vaihtoehto tämän muffinsin kruunuksi. Muffinsin viimeistelin teeman mukaisesti eli värikkäästi. En vain pystynyt jättämään Dr. Oetkerin ihania neonvärisiä siroteltavia sokerikiteitä kaupan hyllylle. Käyttämieni pinkin ja keltaisen lisäksi purkista löytyy vielä vihreää ja turkoosia sokerikidettä. Muffinseista tuli mielestäni niin söpöjä ja niin maistuvia. Nyt pitäisi malttaa säästää loput iltaa varten kuohujuoman kanssa maisteltaviksi...


Lemon curd-valkosuklaamuffinsit

Taikina
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljasokeria
1 1/2 dl Oatly vaniljakastiketta
100 g valkosuklaata
1 sitruunan kuori

Täyte
lemon curdia

Kuorrute
100 g voita
200 g tomusokeria
100 g valkosuklaata
1 tl vaniljasokeria
sitruunamehua

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää munat samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Lisää myös vaniljakastike ja sekoita. Lisää lopuksi pilkottu valkosuklaa ja raastettu sitruunankuori. Sekoita ja jaa vuokiin. Itse tein tällä kertaa 16 hieman pienempää muffinsia. Jos käytät isoja vuokia, taikina riittää 12 muffinsiin. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Anna jäähtyä hetki.

Tee muffinsin keskelle reikä esim. puukauhan päällä. Pyörittele kauhaa reiässä, niin että reikä hieman suurenee. Mikäli teet isompia muffinseja, voit tehdä reikiä enemmän. Pursota reiät täyteen lemon curdia esim. pienen muovipussin avulla.


Valmista kuorrute sekoittamalla pehmeä voi ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää joukkoon. Lisää vielä vaniljasokeri ja tilkka sitruunamehua. Kuorruta muffinsit haluamallasi tavalla. Koristele halutessasi esim. sokerikiteillä, strösseleillä, syötävillä kukilla tai raastetulla sitruunankuorella. Säilytä muffinsit kylmässä.


Maistuvaa vappua!

sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Gluteeniton chorizo-mozzarellapiirakka

Eilen oltiin paljuilemassa ystävien luona ja halusin tottakai leipoa jotain viemisiä. Päätin sitten kokeilla ensimmäistä kertaa elämässäni gluteenitonta piirakkapohjaa suolaiseen piirakkaan. Pohja ei onnistunut ihan niin hyvin kuin toivoin, ohje kaipaa siis ehdottomasti fiksailua, mutta onneksi täydellisyyttä hipovat täytteet pelastivat tässä tapauksessa aika paljon. Kyllä minä voisin syödä uunissa käynyttä chorizoa, mozzarellaa ja kirsikkatomaattia ihan ilman pohjaakin. 

Piirakka teki onneksi kauppansa hieman lohkeilevasta pohjasta huolimatta. Poikaystävä oli ainoa, joka uskalsi kommentoida, että pohjassa maistuu liikaa jauho. Vielä en ole keksinyt, kuinka pohjan reseptiä voisi muokata, jotta lopputulos olisi parempi. Ainoa tapa tehdä tutkimusta taitaa olla leipoa pian uusi piirakka ja testata erilaista pohjaa. Luin ainakin jälkeenpäin, että juustoraasteen lisääminen gluteenittomaan pohjaan voisi tuoda sille "mehevyyttä" ja lieventää sen turhan jauhoista makua. Mietin myös tuorejuustoa, jota laitoin viimeksi ihan tavalliseen suolaiseen piirakkapohjaan. Ehkäpä testaan seuraavalla kerralla tuorejuuston kera. Vinkkejä otetaan vastaan!


Chorizo-mozzarellapiirakka

Pohja (päivitän reseptin, kun olen kehitellyt siitä paremman version)
150 g voita
3 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
ripaus suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte
250 g chorizoa
1 pkt mozzarellaa
muutama kirsikkatomaatti
150 g creme fraichea
2 munaa
150 g juustoraastetta
mustapippuria

Nypi pohjan voi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Lisää suola ja vesi, ja muovaa taikinasta kiinteä pallo. Nosta taikina kylmään 15 minuutiksi. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta jälleen kylmään. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Esipaista piirakkapohjaa 10 minuuttia.

Pilko chorizo ja mozzarella ja puolita kirsikkatomaatit. Sekoita creme fraiche ja munat keskenään. Lisää juustoraste ja mustapippuri. Levitä chorizo, mozzarella ja tomaatit esipaistetulle piirakkapohjalle. Kaada lopuksi munamaito tasaisesti muiden täytteiden päälle. Paista piirakkaa 25-30 minuuttia 200 asteessa.



perjantai 24. huhtikuuta 2015

Kauraisa banaaniteeleipä

Rakastan leipää. Olen se tyyppi, joka syö leipää ihan vaikka ilman päällisiä. Leipä vaan on niin hyvää ihan mihin vuorokauden aikaan tahansa. Asuessani Keski-Euroopassa saatoin päivän aikana kevyesti syödä kokonaisen patongin. Olen siis leivänpuputtaja. Tai oikeastaan olin. Nykyään puputan leipää vain silloin, kun olen valmis kärsimään siitä aiheutuvista vatsakivuista. Eli oikeastaan aina silloin, kun mieliteko ottaa yliotteen. Eli aika usein. Siksi päätinkin kokeilla leipoa leipää, josta vatsanikin pitäisi. 

Banaanileivästä olen lukenut monessa paikassa ja halusin näin ensikertalaiseksi testata ihan simppeliä versiota siitä. Tätä voisi oikeastaan kutsua banaaniteeleiväksi. Niin helppo ja nopea valmistaa, ja miten hyvää. Ilmoitinkin poikaystävälleni heti ensimmäisen palan maistettuani, että tämä on sitten minun leipääni, koska olen vatsavammainen. Taisin heti samalta istumalta pistellä kolme palaa voin ja juuston kera parempiin suihin. Ja voi miten odotankaan aamua, koska aamupalaksi saa leipää, jonka syöminen ei turvota vatsaa koko viikonlopuksi. 

Leivän maku on jotakin suolaisen ja makean väliltä. Ilman päällisiä se menee melkeinpä kahvipullasta. Mielestäni sitä voi kuitenkin hyvin syödä myös juuston ja kinkun kanssa. Aamulla aion päällystää leipäni juustolla, kinkulla, kananmunalla ja avokadolla. Ja ehkä aamupalan jälkiruoaksi (anteeksi minkä?) syön yhden palan maapähkinävoin kera. Maltankohan aamuun asti?

Kauraisa banaaniteeleipä
3 kypsää banaania
1 1/4 dl kaurajuomaa
2 rkl oliiviöljyä tai kookosöljyä
4 1/2 dl kauraleseitä
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl Steviaa
3 tl suolaa

Muussaa banaanit sauvasekoittimella tai blenderissä tasaiseksi soseeksi. Lisää joukkoon kaurajuoma ja öljy. Sekoita toisessa astiassa kaikki kuivat aineet. Lisää nestemäinen seos kuivien aineiden joukkoon, sekoita hyvin ja levitä n. 24 x 30 cm, leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Ei tarvitse levittää ihan reunoja myöten, jotta leivästä ei tule aivan littanaa. Halutessasi voit ripotella leivän päälle esim. kurpitsansiemeniä. Minä taisin ripotella päälle vielä vähän suolaakin. Paista 175 asteessa 25-30 min. Anna jäähtyä hetki.


Herkullisen näköistä, eikö?

torstai 23. huhtikuuta 2015

Dulce de leche-daimpiirakka

Dulce de leche eli vapaasti suomennettuna kinuski on eksynyt omiin leivontaympyröihini muutama vuosi sitten. Tätini oli kerran leiponut Hesarin ruokaliitteen Dulce de leche-juustokakkua, johon rakastuin heti ensilusikallisella ja tovin päästä leivoin sitä itsekin, tietenkin pienellä twistillä. Tämän jälkeen dulce de leche on vakiinnuttanut paikkansa keittiössäni, sitä löytyy kaapista lähes aina. Uskallan väittää sen olevan huomattavasti herkullisempaa kuin kaupan muut kinuskivalmisteet. Itse käytän sitä ihan sellaisenaan esim. jätskiannoksissakin. Lisäksi se sopii mielestäni leivontaan paremmin, koska sen koostumus on paksumpi ja jämäkämpi.

Seikkailin taannoin Wicked Sweet Kitchen-blogissa ja törmäsin siellä houkuttelevan kuuloiseen blondie-reseptiin. Muokkailin ohjetta jonkun verran ja näin paperille syntyi Dulce de leche-daimpiirakka. Tänään iski leivontainto ja ei tarvinnut kyllä montaa kertaa miettiä, että mitä leipoisi. Daim, kinuski ja taikinan suolainen vivahde, mikä yhdistelmä! Tämä piirakka on niin taivaallisen hyvää että morjes!


Dulce de leche-daimpiirakka

Taikina
200 g voita
2 1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
5 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl ruokasoodaa
1 tl sormisuolaa

Täyte
1 1/2 dl karamellisoitua kondensoitua maitoa
1 iso Daim-patukka
1 tl sormisuolaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit sähkövatkaimella. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita loput kuivat aineet keskenään erillisessä astiassa ja lisää vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. 

Vuoraa halkaisijaltaa 20 cm irtopohjavuoka (isompikin vuoka käy) leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat kevyesti. Levitä 2/3 osa taikinasta vuoan pohjalle ja paista 175 asteessa 10-15 min. Taikinan on tarkoitus paistua vain sen verran, että se on hieman kiinteytynyt ja jähmettynyt.

Sekoita karamellisoitu kondensoitu maito tasaiseksi erillisessä kulhossa. Pilko suklaa paloiksi, älä rouheeksi. Palojen ei tarvitse olla aivan pieniä. 

Levitä kinuski varovasti paistuneen taikinan päälle. Ripottele suklaa ja viimeiseksi nostele loput taikinasta täytteen päälle. Taikina ei välttämättä leviä kovin helposti mutta voit jättää sen myös ns. nokareiksi. Se kyllä tasoittuu uunissa. Ripottele taikinan päälle vielä suola. Paista 175 asteessa 25 min. Valmis piirakka saa hytistä keskeltä. Jäähdytä piirakka hyvin kylmässä. Sisus on aika valuvaa, minkä takia kunnollinen jäähdytys on tärkeää. Voin luvata, että odotus palkitaan! Tarjoile piirakka sellaisenaan tai esim. vaniljajäätelön kanssa.


Vinkki: Dulce de leche löytyy ruokakaupasta useimmiten säilykeosastolta. Sitä on saatavilla kahta eri versiota, kondensoitua maitoa ja karamellisoitua kondensoitua maitoa (kyljessä saattaa jopa lukea dulce de leche). Tässä ohjeessa käytin jälkimmäistä eli valmista kinuskia. Kondensoitu maito toimii yhtälailla, mutta se pitää ensin keittää kinuskiksi. Avaamatonta purkkia keitetään vedessä 2-3h, jonka jälkeen purkin sisältä löytyy kinuskia. Kondensoitua maitoa käytetään leivonnaisissa toki myös sellaisenaan. Lupaan mainita ohjeissani aina tarkasti, missä muodossa kondensoitua maitoa tarvitaan. :)

maanantai 20. huhtikuuta 2015

Kuorrutteita ja kreemejä makeille leivonnaisille

Kuorrute on muffinsin kruunu. Se tekee muffinsista houkuttelevan ja antaa viimeisen silauksen sekä sen maulle että ulkonäölle. Itse tykkään kuorruttaa muffinsit ja browniet lähes aina, kun niitä leivon. Olenkin vuosien varrella kerännyt reseptikirjaani kokeilemiani ja hyväksi havaitsemiani kuorrutteita, jotka sopivat muffinsien ja brownieiden lisäksi vaikkapa täytekakun väliin. Oheisten reseptien määrillä kuorruttaa helposti 12 muffinsia tai uunivuoallisen brownieita. 

Käytä omaa mielikuvitustasi miettiessäsi, minkä kuorrutteen valitset leivonnaisesi päälle. Suurin osahan näistä toimii oikeastaan minkä tahansa suklaisen tai myös ei-suklaisen herkun kanssa eli väärää valintaa on aika hankala tehdä. Ja tässä vielä tuhannen taalan vinkki epäonnistuneen valinnan sattuessa: kuorrute maistuu ihan sellaisenaankin.


Tavallinen tuorejuustokuorrute on oiva valinta, jos haluat raikastaa leivonnaista. Itse kuorrutan tavallisen brownien aika usein sillä. Maapähkinävoi- ja kinuskikuorrute ovat erityisen hyvä yhdistelmä Snickersin ja suolapähkinöiden kanssa. Nutella-kuorrute taas on hyvää brownien päällä, jossa on sisällä karpaloita ja cashewpähkinöitä. Valkosuklaakreemi sopii sekä tumman että vaalean muffinsin päälle kuten myös tuo viimeinen erittäin voinen ja kuohkea kuorrute. Nämä ovat molemmat melko "raskaita", joten ei ole pahitteeksi, jos itse leivonnaisessa on suklaan lisäksi vaikkapa jotain marjaa.

Nutella-kuorrutteisia ja suklaaraidoitettuja brownieita tarjolla illanistujaisissa.

Kinuski-tuorejuustokuorrute
100 g voita
1 dl tomusokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
puolikas tölkki karamellisoitua kondensoitua maitoa (valmiiksi keitettyä kinuskia purkissa)

Nutella-kuorrute
2 1/2 dl vispikermaa tai 200 g tuorejuustoa
2 dl Nutella-levitettä

Maapähkinävoikuorrute
2 dl vispikermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 dl sileää maapähkinävoita

Valkosuklaakreemi
100 g voita
200 g tomusokeria
100 g valkosuklaata
1 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Tuorejuustokuorrute
200 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g voita
3-4 dl tomusokeria
vaniljasokeria, sitruunamehua

Valmistusohjeet: Mikäli kuorrutteen ohjeessa on voita ja tomusokeria, sekoitetaan ne ensin keskenään ja tämän jälkeen lisätään loput ainekset hyvin sekoittaen. Sekoittamiseen voi käyttää sähkövatkainta, käsinkin onnistuu. Mikäli ohje sisältää kermaa, vaahdotetaan se ensin ja sekoitetaan lopuksi muiden ainesten kanssa. Jos ohje sisältää suklaata, on se tarkoitus sulattaa ja lisätä muiden ainesten joukkoon. Itse kuorruttaminen onnistuu parhaiten, kun leivonnainen on jäähtynyt. Kuorruttaa voit pursottimella, kulmasta leikatulta muovipussilla tai ihan vain veitsellä levittämällä. Brownien päälle kuorrute kannattaa levittää ennen sen paloittelua. Viimeistele kuorrute halutessasi leivonnaisessa käytetyillä mauilla, esim. suklaarouheella tai marjoilla.

Taivaallisen kuohkea kuorrute (ohje katsottu täältä)
5 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
225 g voita
2 dl sokeria

Mittaa vehnäjauhot ja maito kattilaan, ja sekoittele niitä miedolla lämmöllä niin kauan, että seos sakenee. Nosta kattila jääkaappiin. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää vaniljasokeri. Yhdistä seokset ja vatkaa erittäin kuohkeaksi.


Eipä muuta kuin muffinsit uuniin ja kuorrutteita kokeilemaan!

sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Lauantai-illan pulled pork-burgeri ja bataattiranut

Eilen tehtiin burgereita, jipii. Tai siis minä tein. Itsetehdyt hampparit ovat niin parasta herkkua. Vähän sama juttu kuin salaatissakin, burgeriin voi laittaa oikeastaan mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa. Ja kotona syödessä ei liian täyden hampparin suupieliä pitkin valuvat kastikkeet haittaa. 

Sämpylöinä käytin aiemmin viikolla leipomiani gluteenittomia sämpylöitä, jotka olin kuivumisen välttämiseksi pakastanut. Sulatuksen jälkeen kääntelin ne vielä rapeaksi kuumalla pannulla ja niistä tuli oikein hyviä. Saavat toimia hampurilaissämpylöinä toistekin.

Pulled porkin kohdalla ajanpuutteen vuoksi tällä kertaa vähän oikaistiin ja haettiin kaupasta sellainen valmis köntti, jota piti paistaa vain puolituntia. Normaalistihan liha marinoidaan itse ja sitä saa hauduttaa lähes aamusta iltaan. Tässä kohtaa on pakko myöntää, etten ole vielä kertaakaan valmistanut pulled porkia pitkän kaavan mukaan ihan itse. Se on tässä huusollissa ollut toistaiseksi miehen heiniä. No joka tapauksessa, tuo oikoreitti ei ole lainkaan huono vaihtoehto. Ainakin Lidlistä ostettu 500 gramman liha oli oikein maukasta ja juuri sopivan kokoinen meille suursyömäreille.


Muiden täytteiden kanssa halusin pysyä kohtuullisuuden rajoissa. Tällä kertaa ei siis liikaa eri makuja. Iki-lemppari homejuustolla on jo oma vakinaistettu paikkansa lähes kaikessa, mitä kokkaan. Se siis kuului mukaan automaattisesti. Cheddar tai joku muu juusto on tietenkin myös olennainen osa hampparia. Bbq-lihan lisäksi ei sitten oikeastaant tarvittu enää muuta kuin muutama raikkaampi osa ja voila. 

Burgereiden seuraksi tein bataattiranuja ja niille raikkaan dipin turkkilaisesta jogurtista. Sitä laitettiin vähän hamppareidenkin väliin. Bataattiranuissa tärkeää on hyvin maustaminen, jotteivat ranut maistu pelkästään makealta, ja paistaminen tarpeeksi pitkään, jotta ranuista tulee rapsakoita. Kotitekeleiden saralla bataattiranut ovat ihan ykköset, en edes muista koska olisin viimeksi perinteisiä ranskalaisia tehnyt.


Pulled pork-burgerit
itsetehtyjä gluteenittomia sämpylöitä
pulled pork-lihaa
homejuustoa (tai halloumia)
cheddaria tai muuta haluamaasi juustoa
tomaattia
salaattia
suolakurkkua tai sinappi-kurkkusalaattia
bbq-kastiketta

Halkaise sämpylä. Levitä bbq-kastiketta sämpylän pohjaan ja kanteen. Aloita pohjalta järjestyksessä liha, juustosiivu, salaatti, viipaloitu tomaatti ja suolakurkku, homejuusto ja bbq-kastike. Järjestystä voit tietenkin vaihtaa. Mehevä hamppari on helppo syödä suodatinpussista. 

Bataattiranut kahdelle
2 keskikokoista bataattia
oliiviöljyä
ranskanperunamaustetta
chiliä
suolaa
grillimaustetta

Viipaloi bataatit ranskalaisen muotoisiksi puikuloiksi. Palat saavat olla melko suuria, sillä bataatti kutistuu uunissa. Pese pilkotut bataatit ja kuivaa hyvin. Näin niiden pinnasta poistuu ylimääräinen tärkkelys ja rapeus on helpommin saavutettavissa. Lisää oliiviöljy ja mausteita oman maun mukaan. Sekoittele hyvin ja levitä bataatit uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 30-40 minuuttia niin, että ranujen reunat ovat jo lähes mustuneet.

Dippi
2 dl turkkilaista jogurttia
sitruunapippuria
yrttisuolaa


Hampparithan olisi vielä kruunannut joku jenkkileivos tai runsas jätskiannos mutta enpä ollut kaupassa ajatellut sinne asti. Jälkiruokakippoon onneksi löytyi kuitenkin turkkilaista jogurttia, hunajamelonia, suolapähkinöitä, cashew-tahnaa ja Agave-siirappia. 


Tänään ei sotketa keittiötä aiemmin suunnittelemillani vaalileivoksilla vaan rentoillaan ja nautitaan sunnuntaista. Rentoile sinäkin, ja muista äänestää!

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Oodi suklaalle

Olen aikamoinen suklaahirmu ja tästä syystä muistankin ulkoa neljän suklaisen luottoreseptini raaka-ainemäärät. Nämä ovat reseptejä, jotka eivät petä, niitä on helppo ja kiva varioida ja niitä leipoo kiireessä, kun mielikuvitus ei toimi ja vaikka unissaankin. Nämä ovat myös reseptejä, joilla kaikilla on oma roolinsa leipomisintoni kehittymisessä.

Ensin tulivat muffinsit, joita leivoin valehtelematta kymmenillä eri suklailla, kyllästymiseen saakka. Sitten siirryin mutakakkuun, jota on myös kokeiltu monilla eri yhdistelmillä. Seuraavaksi oli cookie-villityksen vuoro ja viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä brownie.


Mistä moinen mieltymys suklaaseen? En tiedä. Mutta uskon, että se johtuu yksinkertaisesti siitä, että rakastan suklaata ihan kaikissa sen muodoissa. Ala-asteikäisenä, kun leipominen alkoi kiinnostamaan, halusin aina leipoa suklaahippukuivakakkua. Siis ihan aina. Äidille vaan puhelua töihin, että tuotko taas kaupasta ne suklaakakkuaineet. Vieläkin muistellaan, kuinka Iina 12v. reippaana likkana söi puolet koko kakusta, kun muu perhe alkoi kyseiseen kakkuun jo vähän kyllästymään... Suklaa taitaa olla minulle niin kuin kiiltävä esine harakalle.

Brownien resepti löytyykin jo aiemmasta postauksestani. Sen voi tuon reseptin määrien mukaisesti tehdä sekä gluteenittomana että ihan tavallisista jauhoista. Brownieta olen muunnellut ainakin seuraavasti:
-taikinan sekaan 100 g paloiteltua valkosuklaata
-taikinan sekaan 1 dl kuivattuja karpaloita ja 1 dl cashewpähkinöitä
-taikinan sekaan 6-8 Kick-patukkaa paloiteltuna
-valmiin brownien päälle kerros raakaa cookie-taikinaa, tomusokeri-tuorejuustokuorrute, suklaarouhetta
-valmiin brownien päälle Nutella-kuorrute, valkosuklaarouhetta


Mutakakkua olen muunnellut lähinnä lisäämällä täytteeseen jotakin lisämakua. Sinne tiensä ovat löytäneet  mm. Kick-patukat, piparkakkumauste ja Snickers. Minun mielestäni mutakakku on parasta vaniljajäätelön kanssa, mutta Snickers-mutakakun päälle sopii kyllä hyvin myös kinuski, suklaa ja suolapähkinä. Pelkkä sisältä löysän mutakakun ajatteleminenkin saa kuolan valumaan suupieliä pitkin.

Mutakakku
200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 munaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sulata suklaa ja voi kattilassa. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää suklaa-voiseos vaahtoon. Lisää myös keskenään sekoitut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita varovasti. Kaada seos 20-26 cm voideltuun ja jauhoitettuun irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä löysäksi, älä siis paista liian pitkään. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Mikäli haluat kakkuun salmiakin makua, lisää taikinaan 6-8 Kick-patukkaa paloiteltuna. Jos haluat leipoa joulun makuista mutakakkua, vähennä voin määrä 150 g ja sokerin määrä 1 dl ja lisää tilalle 1 dl siirappia ja 2-3 tl piparkakkumaustetta. Snickers-mutakakkuun lisää taikinaan muutama Snickers-patukka paloiteltuna, kuorruta jäähtynyt kakku karamellisoidulla kondensoidulla maidolla, ja koristele suklaaraidoilla ja suolapähkinöillä.


Kinuskikissalta aikoinaan nappaamani muffinsien perusohje on todella helposti muunneltavissa. Suklaaksi voi valita oikeastaan mitä tahansa. Itse pidän nykyään enemmän vaaleasta taikinasta kaakaojauhe-tummasuklaa-pohjaisen taikinan sijaan. Vaaleasta taikinasta teen kesäisin raparperi-valkosuklaa- tai vadelma-valkosuklaamuffinseja. Tummaan taikinaan taas tykkään kokeilla eri suklaita, viimeisimpänä taisin tehdä muffinseja Milkan Oreo-suklaasta. Suklaan sijasta muffinsin sydämenä on toiminut joskus myös toinen heikkouteni, maapähkinävoi. Näissä muffinseissa on oikeasti vain taivas rajana, ei muuta kuin mielikuvitus hyrräämään. Ja tietenkin kuorrute kruunaa muffinsin. Kuorrutteitakin löytyy niin monia erilaisia  mutta omia lemppareitani ovat valkosuklaakuorrute, kinuskikuorrute ja Better than Sex-muffinsseista tutuksi tullut taivaallisen pehmeä voikuorrute.


Muffinsit (tumma taikina)
100 g tummaa suklaata
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 1/2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 dl maitoa
100 g haluamaasi makusuklaata

Muffinsit (vaalea taikina)
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl Oatly vaniljakastiketta
100 g valkosuklaata
raparperia, vadelmia tms.

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat. Yhdistä kuivat aineet ja lisää joukkoon. Mikäli teet muffinsit tummasta suklaasta, toimi näin: pilko tavallinen tumma suklaa taikinan joukkoon. Lisää maito, sekoita ja jaa puolet taikinasta isohkojen muffinsivuokien pohjalle. Tämän jälkeen lisää pala haluamaasi makusuklaata ja jaa loput taikinasta vuokiin niin, että suklaasydän peittyy. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Vaalean taikinan kohdalla kuivien aineiden lisäämisen jälkeen lisää vaniljakastike ja paloiteltu valkosuklaa. Lopuksi nostele joukkoon varovasti raparperi tai vadelmat. Raparperit kannattaa pyöritellä esim. siirapissa ennen niiden käyttöä. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Näillä ohjeilla tulee 12 isoa muffinsia.


Cookieiden saralla en ole ikinä tainnut tyytyä tekemään ihan perinteisiä suklaacookieita, vaan sekaan on aina pitänyt laittaa jotain muutakin. Tumman suklaan kanssa olen yhdistänyt mm. taatelia ja pähkinöitä, valkosuklaan kanssa taas karpaloita ja pähkinöitä. Taateli ja karpalo tuovat kivoja pieniä makuvivahteita cookiehin ja pähkinät taas antavat vähän suutuntumaa. Pähkinöinä käytän yleensä naturelleja cashewpähkinöitä tai suolapähkinöitä. Täytteiden tarkkoja määriä en ole tainnut edes ikinä mitata, niitä voi lisäillä ihan oman maun mukaan.

Amerikkalaiset cookiet
100 g voita
2 dl fariini- tai ruokosokeria
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
200-300 g täytteitä esim. tumma suklaa, taateli, valkosuklaa, karpalo, pähkinä

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää joukkoon muna ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää viimeiseksi pieneksi paloitellut täytteet ja suola. Jaa taikina n. 20 nokareeksi uunipellille, ripottele vielä pikkuriikkisesti suolaa keksien päälle. Paista keksejä 190 asteessa 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä, jotta keksit kovettuvat.


Tällaista suklaista asiaa tällä kertaa vähän throwback-tyyppisesti. Tuossa kuva-arkistoja selatessa totesin, että saattaisi kyllä olla enemmänkin asiaa preblogi-ajassa leivotuista herkuista ja järjestetyistä juhlista, löytyi nimittäin aikamoinen määrä ruoka-aiheisia kuvia viimeisen parin vuoden varrelta. Onneksi on olemassa valokuvat. Muistui mieleen niin monia kivoja juttuja ja leipomuksia, joita voisi taas kokeilla.

torstai 16. huhtikuuta 2015

Vatsan hellimispäivän gluteenittomat sämpylät ja banaanijätski

Minun on ihan mahdotonta pitää herkkulakkoja. Saatan päättää maanantaina, että tällä viikolla en syö ollenkaan makeita herkkuja enkä höttöruokaa. Eipä ole tainnut ikinä onnistua. Viimeistään lauantaina repsahdan. No hei, viiden päivän herkkulakko. Herkkulakko ja leipomisinto ei vaan sovi yhteen, ei ainakaan minun elämässäni. Tällaisen ruokafriikin elämä olisi kertakaikkisen tylsää ilman herkkuja. Tokihan leivonta voisi olla terveellistäkin, mutta siitä en oikein ikinä ole innostunut. Paleopannareita tulee paisteltua välillä ja raakakakkuja olen kokeillut muutaman kerran, mutta siihen se on sitten jäänyt.

Tänään kuitenkin päätin leipoa terveellisiä gluteenittomia sämpylöitä, tein banaanijätskiä ja sille lisukkeeksi cashew-tahnaa. Välillä on kiva kokeilla uusia juttuja ja varsinkin nyt, kun pitäisi opetella välttelemään vehnää ja muita turhia vatsaa ärsyttäviä paholaisia. Gluteenittomuus on todella uusi juttu minulle ja toistaiseksi olen tutustunut vasta kaupan valmiisiin gluteenittomiin jauhosekoituksiin. Tarkoitus olisi kyllä perehtyä aiheeseen paremmin ja oppia tekemään ihan luontaisesti gluteenittomiakin juttuja. 

Sämppäreistä tuli ihan superhyviä vaikka leivoinkin ne periaatteella "sillä mennään, mitä kaapista löytyy". Avuksi luin muutamia eri ohjeita ja kokosin niistä sitten oman hyvin simppelin versioni. Sämpylät maistuvat ihan sellaisenaan, voin tai enempien päällisten kera. Meillä osa näistä menevät vielä pakkaseen, jotta niitä voi viikonloppuna käyttää hampurilaissämpylöinä. 

Banaanijätski on jo vanha tuttu, varmaan monelle muullekin kuin vain itselleni. Eihän se nyt tavallista kermajäätelöä voita, mutta maistuu kyllä välipalana tällaisena vatsan hellimispäivänä. Sen seuraksi vielä cashew-tahnaa ja vadelmia. Nam. Cashew-tahna on ainakin minulle loistava maapähkinävoihimon lievittäjä, nimimerkillä lusikallasuoraanpurkista.


Gluteenittomat sämpylät
5 dl vettä
2 ps kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita
2 tl Steviaa
2 tl suolaa
8 dl gluteenitonta jauhoseosta
70 g kylmäpuristettua kookosöljyä

Sekoita hiiva ja 1 dl jauhoja keskenään. Lisää seos 42 asteiseen veteen. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja anna turvota hetki. Sulata sillä välin kookosöljy juoksevaksi.

Lisää taikinaan Stevia, suola ja jauhot pikkuhiljaa käsin vaivaten. Lisää viimeiseksi kookosöljy. Jätä kookosöljyä tippa astian pohjalle sämpylöiden pyörittelyä varten.

Pyörittele sämpylät öljyisillä käsillä ja asettele uunipellille leivinpaperin päälle. Anna nousta liinan alla. Jos haluat, voit hieman kostuttaa sämpylöiden pintaa ja ripotella kurpitsansiemeniä päälle. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Minä tein 12 aika isoa sämpylää hampurilaisajatus takaraivossani mutta toki pienemmät sämppärit onnistuvat yhtälailla.

Banaanijäätelö ja cashew-tahna
1 kypsä banaani

Pilko banaani pakkaseen jäätymään muutamaksi tunniksi. Soseuta jäätynyt banaani sileäksi. Pakasta tai nauti samantien. Yhdestä banaanista riittää yhdelle. Banaanin "mausteeksi" voit halutessasi lisätä vaikka kanelia tai tummaa kaakaojauhetta.

150 g cashewpähkinöitä
1-2 tl suolaa

Paahda pähkinät pannulla kullanruskeiksi. Murskaa pähkinät erittäin hienoksi, lisää suola ja tee tahna esim. sauvasekoittimella. Itse käytän valmistuksessa Bamixin eri osia: murskaamiseen kuivamyllyä ja tahnamaisen rakenteen saamiseksi sauvasekoitinta. Tykkään tehdä tahnaa kerralla enemmän, mutta pienemmän satsin saat vaikka puolittamalla pähkinämäärän.

Kokoa annos jätskistä, tahnasta ja vadelmista. Seuraksi sopii hyvin myös loraus Agave-siirappia. Nauti, äläkä anna kenellekään muulle! Tämä vie oikeasti makeanhimon, ainakin päiväksi. :D


Tällaisen ällöttävän terveellisen päivän jälkeen voikin hyvällä omallatunnolla jatkaa kohti viikonlopun herkutteluita. Maistuvaa viikonloppua!

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Onnistuneen viikonlopun eväät

Perjantaina kävin vihdoista viimein kirjoittamassa graduni kypsärin ja siitä tuli niin huojentunut olo, että illalla kotiin päästyäni oli ihan pakko laittaa kakku tulille, avata punkku ja tehdä herkkusalaattia. 

Kerronpa vähän taustaa valkosuklaa-salmiakkijuustokakusta, jota leivoin. Viime kesänä ehdoton pakastealtaiden jäätelösuosikkini oli Classicin valkosuklaa-salmiakkipuikko. Voi sitä pettymyksen ja kiukun määrää, jos kyseistä jätskiä ei jonkun kaupan valikoimista löytynyt. Ja voi niitä raukkoja, jotka joutuivat kuumana kesäpäivänä kiertämään kanssani kaupasta toiseen metsästämässä ko. jäätelöä... 

Tämän huikean makuparin innoittamana kehittelinkin sitten juustokakkureseptin, joka on itseasiassa kyhäilty reseptikirjani syövereihin jo aikoja sitten, mutta on saanut odottaa leipojaansa tänne asti. Kokeilin kakkua siis nyt vasta ensimmäistä kertaa, joten kyse on vielä prototyypistä, joka kaipaa hieman hienosäätöä ja testailuja. Kakku kyllä onnistui koeversioksi todella hyvin ja makuparin hyvästä vastaanotosta kertonee se, että palaakaan ei ole enää jäljellä. 

Tein kakulle Digestive-pohjan ja näin ensimmäisen leivontakerran jälkeen olen vahvasti sitä mieltä, että pohjaksi sopisi paremmin Domino. Turkinpippuri oli loistava valinta salmiakin rooliin, sitä en menisi missään nimessä vaihtamaan. Leivoin kakun melko pienillä raaka-ainemäärillä 20 cm irtopohjavuokaan. Kakusta tuli omaan makuuni liian matala ja ohessa olevaan reseptiin olenkin puolitoistakertaistanut määrät, jotta teidän kakuistanne tulisi korkeita ja näyttäviä. Tämän reseptin määrillä kakun voi leipoa halkaisijaltaan 20-24 cm irtopohjavuokaan. Mitä pienempi vuoka, sitä korkeampi kakku. Ja tähän väliin pahoittelut todella niukasta kuvamateriaalista. Syytetään punkkua.

Valkosuklaa-salmiakkijuustokakku

Pohja
200 g Digestive-keksejä (tai Dominoja)
80 g voita

Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
3 1/2 dl vispikermaa
2 1/2 dl sokeria
200 g valkosuklaata
vajaa puoli pussia turkinpippureita
5 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

Päälle
rouhittua valkosuklaata

Valmista ensimmäisenä pohja. Murskaa keksit esim. kuivamyllyssä tai muovipussissa lihanuijan avulla. Sulata voi ja sekoita keksimurun joukkoon. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja painele keksi-voiseos vuoan pohjalle tiiviiksi ja tasaiseksi. Nosta vuoka jääkaappiin.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Murskaa turkinpippurit rouheeksi esim. kuivamyllyssä. Laita suklaa vesihauteeseen sulamaan. Vaahdota kerma kuivassa astiassa, lisää tuorejuusto ja sokeri. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon sulanut valkosuklaa kevyesti sekoittaen. Kun seos on tasaista lisää turkinpippurirouhe ja sitruunamehu. Viimeiseksi kiehauta tilkka vettä, lisää veteen lionneet liivatelehdet, sekoita niin, ettei liivate jää klönteiksi ja kaada ohuena vanana muun täytteen sekaan. Sekoita ja kaada irtopohjavuokaan.

Anna hyytyä yön yli jääkaapissa (minä hätähousuna pikahyydytin kakun pakkasessa) ja koristele rouhitulla valkosuklaalla ennen tarjoilua. Itse taisin ripotella päälle myös turkinpippurirouhetta, mutta totesin sen olevan huono vaihtoehto, sillä se vetistyi kakun päälle todella nopeasti.


Tämän makuparin tarina ei suinkaan tule loppumaan tähän, vaan kehittely jatkuu ja ehkäpä seuraavaksi salmiakki ja valkosuklaa löytävät tiensä kekseihin, ehkä jäätelöön, kuka tietää... 

Tässä kun nyt vauhtiin päästiin, niin jaanpas kanssanne vielä luottosalaattini ohjeen. Tästä salaatista teen erilaisia variaatioita lähes viikottain, useimmiten perjantaisin. Ehkä olen tylsä kotihiiri, mutta kyllä perjantai-iltana parasta on hyvä ruoka, lasillinen viiniä ja kainalo. Toki tämä salaatti toimii ilman kainaloakin vaikkapa illanistujaisissa. Ohjeesta syö suurinpiirtein neljä ihmistä, tosin meillä tämä kyllä tuhoutuu helposti ihan kahteen pekkaankin. Minun ruoanlaittofilosofiani kulminoituu hyvin kahteen kriteeriin: ruoan pitää olla hyvää ja sitä on oltava riittävästi. 

Iinan perjantai-salaatti
1 ps Lempi-salaattisekoitusta
puolikas Cantaloupe-meloni
muutama kirsikkatomaatti
puolikas kurkku
1 pkt ilmakuivattua kinkkua
1 pkt Halloumi- tai grillijuustoa
1 punasipuli
1 avokado
haluamiasi pähkinöitä/siemeniä suolattuina tai pannulla paahdettuina

Kastike
oliiviöljyä, hunajaa, mustapippuria, suolaa

Lisäksi
patonkia

Pese salaatti ja laita laakeaan kulhoon. Pilko meloni, tomaatit ja kurkku joukkoon. Levitä ilmakuivattu kinkku uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kinkkua kannattaa vahtia, sillä se palaa helposti. Pilko kinkkusuikaleet saksilla erilliseen astiaan. Viipaloi juusto siivuiksi ja paista pannulla öljyssä molemmin puolin, niin että juusto saa hieman paistoväriä. Paista myös punasipulirenkaat öljyssä. Paistettuihin sipuleihin voit lisätä hieman hunajaa. Pilko avokado erilliseen kulhoon, lisää hieman sitruunamehua, suolaa ja pippuria. Pähkinöiksi sopivat mielestäni parhaiten suolatut cashew-pähkinät tai pannulla paahdetut kurpitsansiemenet. Tee kastike sekoittamalla pieneen astiaan tilkka oliiviöljyä, muutama teelusikallinen hunajaa ja mustapippuria ja suolaa oman maun mukaan. Älä sekoita kinkkua, sipulia, juustoa, avokadoa, pähkinöitä ja kastiketta salaattikulhoon vaan kokoa salaatti lautasille erillisistä astioista. Näin salaatista ei tule sekavaa mössöä. Tarjoile salaatin seuraksi patonkia. 


Tämä on kyllä kanuunanvarma tapa aloittaa loistava viikonloppu. Poikaystävänikin kyselee usein loppuviikosta, että mitäs salaattia perjantaina syödään. Joskus vaihtelun vuoksi vaihdan kinkun katkarapuun, Cantaloupe-melonin johonkin toiseen meloniin tai viinirypäleisiin, juuston aurajuustoon tai fetaan tai jätän esim. punasipulin kokonaan pois, mutta muuten mennään aikalailla tällä totutulla kaavalla. Salaatteja on niin kiva tehdä, koska niihin voi laittaa oikeastaan lähes mitä tahansa. Juuri tästä syystä minun salaattini ovatkin yleensä tällaisia hässäköitä. Jaa mikä less is more?

Meillä olikin tosiaan oikein onnistunut, ulkoilu- ja syömispainotteinen viikonloppu. Lauantaina käytiin iltapäivällä Minetti-jätskeillä, illalla syötiin järisyttävän hyvää ankkaa vanhempieni luona ja eilen tehtiin pulled pork-tortilloja kotosalla. Saatoin ehkä eksyä Citymarketin irtokarkkihyllyllekin... Herkkusuu kiittää ja kuittaa.



tiistai 7. huhtikuuta 2015

Pääsiäisen jälkkäreitä

Palataan vielä hetkeksi pääsiäisen herkkuihin. Innostun kovasti kalenterivuoden eri juhlapyhistä, koska minulle ne ovat aikaa, jolloin kokoonnutaan syömään yhdessä perheen ja ystävien kesken. Yhteiset ruokahetket ovat siis otollinen hetki varata jälkiruoan valmistus itselle ja kokeilla erilaisia teemaan sopivia herkkuja. Ei sillä, ettenkö muka olisi mukana muiden ruokalajien valmistuksessa... Minä, joka en kertakaikkisesti osaa pysyä poissa keittiöstä.

Tänä vuonna vietin suurimman osan pääsiäisestä vanhempieni luona. Meidän perheessä ruoka on aika pyhä juttu enkä suinkaan ole perheemme ainoa innokas keittiössä häärääjä. Äidin ja siskon kanssa mahdumme juuri ja juuri samaan keittiöön vaikka näkemyseroja riittääkin. Oman lusikkansa soppaan heittää vielä isä, joka puuttuu ruoanlaittoon lähinnä sanallisesti. Joka tapauksessa ruoka yhdistää meitä ja kerää meidät saman pöydän ääreen nauttimaan pöydän antimista, nauramaan, viettämään aikaa yhdessä. Jos lauantai-illalle on sovittu family dinner niin kyllä se usein on minun viikonloppuni kohokohta. Ja tästä aiheesta tämä addiktoitunut dinnereiden järjestäjä ja tuntikausia ruokapöydän ääressä viihtyvä voisi kirjoittaa samantien vaikka romaanin, joten palataanpas aiheeseen toisella kertaa...

Aiemmin viikolla tein poikaystävälle täytetyn suklaamunan suklaamoussella ja sunnuntaina pääsiäislounaan jälkkäriksi kokeilin raikkaampaa täyteversiota kun persikka-valkosuklaarahkaa jäi juuri sopivasti hieman ylimääräistä. Olen jo pitkään tehnyt suklaamoussen ohessa olevalla naurettavan yksinkertaisella mutta niin herkullisella reseptillä. Resepti sisältää vain kaksi raaka-ainetta mutta maku ja rakenne ovat kyllä kohdallansa. Persikka-valkosuklaarahka taas juontaa juurensa viime pääsiäisestä, jolloin persikan tilalla käytin muistaakseni mangoa. Rahka on maultansa melko raikas eikä kovinkaan makea ainakaan minun herkkusuulleni.


Kinder-muna suklaamoussella
1 prk Oatly vaniljakastiketta
1 levy Fazerin sinistä
vadelmia, suklaarouhetta

Vaahdota vaniljakastike erittäin kuohkeaksi. Sulata suklaa vesihauteessa. Yhdistä aineet ja sekoita varovasti tasaiseksi mousseksi.

Laita suklaamuna munakuppiin tai muuhun vastaavaan pieneen astiaan. Poista suklaata terävällä veitsellä munan yläosasta niin, että yllätyksen saa munan sisältä pois. Täytä muna puoliksi moussella, lisää muutama vadelma ja täytä muna loppuun moussella. Rouhi päälle haluamaasi suklaata. Itse viimeistelin munan rouhitulla kinderillä ja vadelmilla. Tämä määrä moussea riittää reilusti yli 10 munan täytteeksi, mutta mikäli et halua täyttää kuin muutaman munan, voit tarjoilla lopun moussen jälkiruoka-astioista vadelmien kera.


Persikka-valkosuklaarahka
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
100 g valkosuklaata
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 prk säilykepersikkaa
hasselpähkinärouhetta, Marianne-rouhetta

Paloittele suklaa ja laita sulamaan vesihauteeseen. Vaahdota kuohukerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita rahka pehmeäksi erillisessä kulhossa ja lisää kermavaahdon sekaan. Sekoita tasaiseksi ja lisää valkosuklaa. Kun seos on tasaista lisää joukkoon vielä noin 3-4 haarukalla muussattua persikanpuolikasta. Annostele jälkiruoka-astioihin tai -maljoihin. Annostellessasi rahkaa voit lisätä sekaan myös muutaman persikkaviipaleen. Koristele hasselpähkinärouheella ja esim. Marianne-rouheella. Koristeluun sopisi hyvin myös vaikkapa rouhittu Fazerina. Tässä voi käyttää omaa mielikuvitusta.


Ensi vuoden pääsiäistä siis odotellessa. Onneksi sitä ennen saa kuitenkin herkutella vielä monen monta muuta juhlapyhää! :) 

perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pääsiäisbrownie ja raikas vadelmasorbetti

Eilen tuli jälleen vietettyä muutama tunti laatuaikaa köökin puolella. Leivonta-agendassa olivat kinderbrownie ja tämän seuraksi vadelmasorbetti. Idea kinderbrownieen lähti kinderpiirakasta, ja koska en ole kovin suuri perinteisen mokkapala-tyyppisen suklaapiirakan ystävä, tiesin heti, kuinka muokata tästä leivonnaisesta minunlaiseni eli suklainen, tuhti ja ällömakea.

Brownieta olen tehnyt jo monia kertoja samalla turvallisella Jamie Oliverin ohjeella, johon luotin tälläkin kertaa. Tosin nyt ensimmäistä kertaa vaihdoin jauhot gluteenittomiin. Lopputulos yhtä täydellisen mehevä ja tahmea kuin aina ennenkin. Mielestäni browniessa on tärkeintä sen kosteus ja mehevyys. Se ei missään nimessä saa olla kuiva. Rasvan ja suklaan määrässä ei siis saa kitsastella.

Brownien päälle tein ihan tavallisen vaniljalla maustetun voikreemin, jonka päälle sulatin tummaa ja valkoista suklaata. Koska tavoittelin leivonnaisellani totaalista täyteläisyyttä ja makeutta, halusin tasapainottaa näitä ominaisuuksia raikkaalla vadelmasorbetilla. Molemmat elementit saivat oikein hyvän vastaanoton eilen vanhempieni luona, missä makutuomareina toimivat isä, äiti, pikkuveli ja veljen tyttöystävä. Omasta mielestäni brownie menee sellaisenaankin mutta kyllä tuo sorbetti sitä kuitenkin kivasti raikastaa.

Huh, millaiseksikohan palloksi sitä tässä pääsiäisen pyhinä ehtii vielä muuttumaan kun pohjaton vatsani napsii noita browniepaloja yhden, toisen, kolmannen, neljännen... Äidin kanssa todettiinkin, että ehkä sunnuntain pääsiäislounaalle suunnitellut suklaamuna-jälkkärit (joita muuten jo kokeilin aiemmin viikolla, niistä myöhemmin lisää) voisi suosiolla vaihtaa johonkin kevyempään.



Gluteeniton kinderbrownie

Pohja
250 g voita
200 g tummaa suklaata
80 g (2 dl) kaakaojauhetta
65 g (1 dl) gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
360 g (4 dl) sokeria
4 munaa

Voikreemi
150 g voita
5 dl tomusokeria
5 tl vaniljasokeria

Kuorrutus
200 g tummaa suklaata
60 g valkosuklaata

Aloita brownien valmistus sulattamalla voi ja suklaa kattilassa tasaiseksi seokseksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään toisessa astiassa ja lisää voi-suklaaseos joukkoon. Riko kananmunat erilliseen kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää muiden ainesten joukkoon.

Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun suorakulmaiseen uunivuokaan (n. 20x30 cm) ja paista 180 asteessa n. 25 minuuttia. Brownie saa olla löysähkö, älä missään tapauksessa paista liian pitkään. Nosta valmis brownie kylmään jäähtymään.

Valmista voikreemi vatkaamalla pehmeä voi ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Lisää vaniljasokeri. Kun brownie on jäähtynyt, levitä voikreemi tasaisesti brownien pinnalle ja nosta pakkaseen.

Sulata suklaa ja valkosuklaa erillisissä vesihauteissa. Itse en suosi mikrossa sulattamista, koska suklaa palaa melko herkästi. Kun voikreemi on selvästi kovettunut, voit levittää sulaneen, hieman jäähtyneen tumman suklaan kreemin päälle ja viimeistellä leivoksen valkosuklaakuviolla. Säilytä brownie kylmässä. Tarjoiltaessa leikkaa siitä haluamasi kokoisia ja muotoisia paloja.


Vadelmasorbetti
6 dl jäisiä vadelmia
2 rkl tomusokeria
1 munan valkuainen
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Soseuta jäiset vadelmat tomusokerin kanssa tasaiseksi massaksi. Nosta kylmään. Vaahdota valkuainen ja sokerit kovahkoksi vaahdoksi ja lisää vadelmasose joukkoon. Sekoita varovasti ja pakasta. Muutaman tunnin pakastus riittänee ennen tarjoilua.


Pääsiäisteema tuskin loppui vielä tähän mutta arvatkaapas mihin tuli kaamea himo tuon sorbetin kautta. No itsetehtyyn jäätelöön tietenkin. Pyhässä reseptikirjassani on jo yksi sivu täynnä erilaisia makuideoita eli mitä luultavammin pian tehdään jätskiannoksia. Maistuvaa pääsiäisen jatkoa kaikille!