torstai 28. heinäkuuta 2016

Mehevät lime-valkosuklaablondiet

Pitkästäaikaa taas täällä blogin puolella. Nyt on tullut nautittua kesäpäivistä mökillä ja reissun päällä (josta toivottavasti jaksan postailla jossain kohtaa) ja uudet reseptitestailut ovat jääneet vähän puolitiehen. Tänään oli kuitenkin sopivasti aikaa ja sopivasti ei-niin-aurinkoinen päivä huiskia keittiössä menemään oikein ajan kanssa ja lopputuloksestakin tuli ihan julkaisun arvoista nannaa.

Edelleen jaksan inspiroitua Kaneli & Sokeri-leivontalehden resepteistä. Tämänkin leivonnaisen alkuperäinen ohje löytyy sieltä, iinamaiseen tyyliin pienet muokkaukset oli tietysti pakko tehdä. Mutta voi että sentään, ei voi kyllä tätäkään herkkua muuta kuin vain kehua. Mikä oiva idea laittaa kondensoitua maitoa taikinaan tuomaan sille ihanaa makeutta ja kosteutta. En millään meinannut malttaa odottaa blondieiden valmistumista kun jo pelkkä taikinakulhon kaapiminen laittoi makunystyrät ihan sykkyrälle. :D


Lime-valkosuklaablondiet

175 g voita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 dl ruokosokeria
3 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 limen kuori
1 limen mehu
1 prk (397 g)  makeutettua kondensoitua maitoa
valkosuklaata
kuorittuja manteleita
1 tl sormisuolaa

Päälle
valkosuklaata

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat edelleen vatkaten. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja sokeri keskenään. Lisää vaahtoon ja sekoita. Pese lime hyvin ja raasta kuori taikinaan. Purista myös mehu taikinan joukkoon. Pilko oman maun mukaan taikinaan valkosuklaata ja manteleita, jätä palat reilun kokoisiksi sattumiksi. (Itse laitoin n. 1 dl manteleita ja n. 70 g valkosuklaata mutta määrä ei ole tarkka, voit laittaa enemmän tai vähemmän.) Lisää viimeiseksi kondensoitu maito ja sormisuola, sekoita taikina tasaiseksi ja kaada n. 25x35 cm kokoiseen suorakulman muotoiseen vuokaan leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa n. 30 minuuttia.

Anna valmiin blondielevyn jäähtyä ja leikkaa se sitten palasiksi. Kuorruta palat sulalla valkosuklaalla. Tarjoile sellaisenaan tai vaikkapa vaniljajätskin kera.

maanantai 11. heinäkuuta 2016

Punasipuli-fetapiirakka

Viime viikolla tuli häärättyä keittiössä sen verran ahkerasti, erityisesti makeiden herkkujen parissa, että perjantain vieraille oli ihan pakko vaihtelun vuoksi valmistaa jotakin suolaista. Suolaiset piirakat ovat aina olleet suosikkejani, ne ovat nopeita ja simppeleitä valmistaa ihan vain vaikka iltapalaksi. Täytteiden kanssa on vain mielikuvitus rajana ja joskus suolaiseen piirakkaan saa kätevästi hukattua jääkaapin jämät. Tähän asti tällä saralla ehdoton bravuurini on ollut aura-persikkapiirakka mutta kyllä tämä piirakka vetää jopa sille vertoja. Ei meinanneet vieraat uskoa (enkä itsekään edes heti tajunnut), että piirakassa ei ole lainkaan lihaa.


Punasipuli-fetapiirakka

Pohja
100g maustamatonta tuorejuustoa
100 g voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
2 suurehkoa punasipulia
1 rkl hunajaa
200 g fetaa
n. 10 kirsikkatomaattia
150 g creme fraichea
2 munaa
1 ps (250 g) mozzarellajuustoraastetta
ripaus mustapippuria

Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään. Nypi taikinaa niin, että siitä tulee kiinteä pallo. Nosta taikina hetkeksi kylmään. Painele taikina piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja nosta jälleen kylmään n. 15 minuutiksi. Painele piirakkapohjaan reikiä haarukalla ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.

Kuori ja pilko sipulit. Kuullota niitä pannulla niin, että ne pehmenevät. Lisää hunaja ja sekoita. Paloittele feta suurehkoiksi paloiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Sekoita creme fraiche, munat ja juustoraaste keskenään. Mausta mustapippurilla. Levitä punasipulit esipaistetun piirakkapohjan päälle. Lisää sen jälkeen fetapalat ja tomaatit. Levitä viimeiseksi päälle creme fraiche-seos. Paista 200 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Mukavan kirpsakka raparperi-marenkipiirakka

Tuo edellisessä postauksessa mainitsemani Kaneli & Sokeri-leivontajulkaisu on kyllä aivan pullollaan niin herkullisia reseptejä. Tämäkin piirakka on sieltä bongattu ja kyllä todella kannatti kokeilla. Oltiin eilen Sappeessa kesäteatterissa (lämmin suositus, kannattaa mennä katsomaan) ja ennen teatteria vietettiin etkoja viinin ja ruuan parissa. Minä sain hoitaa makean puolen ja halusin yllättää teatteriseurueen päättämällä olla leipomatta a) mitään suklaista ja b) mitään liian makeaa. Teatteriseurana olivat siis minun ja poikkikseni vanhemmat, jotka kaikki tietävät kuinka rakastan leipoa kaikkea suklaista ja överimakeaa. Tämä piirakka olikin sitten ihan nappivalinta. Pakko kyllä myöntää, että raparperitäytettä tehdessäni kovasti olisi kutkuttanut siihen lisätä vähän valkosuklaata... :D No lisäsin sitten manteleita, jotka muuten sopivat mukaan mainiosti ja antavat piirakalle mukavaa rapeutta ja suutuntumaa. Ehkä kokeilen valkosuklaalla sitten toisella kertaa. Summa summarum, piirakka oli oikein maistuvaa, olisipa sitä voinut puputtaa vähän siellä koleassa teatterikatsomossakin viltin alla. Olisi lämmittänyt kivasti. :)


Raparperi-marenkipiirakka

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
3/4 dl tomusokeria
1/2 tl suolaa
100 g voita
1 muna

Täyte
500 g raparperia
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
2 1/2 rkl perunajauhoja
n. 70 g kuorittuja manteleita

Marenki
4 munanvalkuaista
2 dl sokeria

Valmista ensin pohja. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään, lisää kuutioitu voi ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita kunnes taikina on tasainen, kiinteä pallo. Nosta taikina hetkeksi kylmään.

Valmista raparperitäyte. Pese, kuori ja pilko raparperi. Sekoita kulhossa raparperit, sokerit, sitruunamehu ja perunajauhot. Pilko myös mantelit ja lisää joukkoon.

Painele taikina n. 24-26 cm kokoiseen piirakkavuokaan ja reunoille. Tee haarukalla pohjaan muutama reikä ja esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. Levitä sitten raparperitäyte esipaistetun pohjan päälle ja jatka paistamista noin 30 minuuttia.

Valmista paistamisen aikana marenki. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri kokoajan vatkaten ja jatka vatkaamista kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki muuten valmiin piirakan päälle esim. nuolijan avulla. Paista vielä 250 asteisessa uunissa muutama minuutti kunnes marenki on saanut hieman väriä. Varo polttamasta marenkia.

lauantai 2. heinäkuuta 2016

Mmmmm makeaakin makeampi valkosuklaa-pistaasipiirakka

Ai että sentään mitä reseptiä kokeilin tänään. Bongasin tämän Maku-lehden tekijöiden Kaneli & Sokeri-leivontalehdestä (1/2016) ja oli ihan pakko päästä heti kokeilemaan. Pienillä oikaisuilla tein reseptistä omannäköiseni ja ai kuinka tuhti ja maukas kakkunen tästä syntyikään. Ja mikä parasta, tämä valmistuu ihan kädenkäänteessä ilman vatkailuja tai vaahdotuksia. Olen tässä jo poikkista kotiin odotellessa syönyt aimo-osan piirakasta. Toivottavasti riittäisi vielä ystävillekin viemisiksi illalla. Piirakka maistuu ihan sellaisenaan mutta kyllä tällaisena lämpimänä kesäpäivänä kylkeen sopisi mainiosti vaikkapa vaniljajätski. :)


Valkosuklaa-pistaasipiirakka

175 g voita
200 g valkosuklaata
n. 1 1/2 dl kuorittuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä
2 dl mantelijauhetta
1 dl sokeria
4 munaa
ripaus sormisuolaa
2 tl sitruunamehua

Päälle
pistaasipähkinöitä
valkosuklaata

Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä tasaiseksi seokseksi. Älä polta suklaata pohjaan! Kuori ja pieni pistaasipähkinät. Lisää voi-suklaaseokseen pähkinät, mantelijauhe ja sokerit. Riko munat joukkoon yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää vielä lopuksi pieni ripaus sormisuolaa ja sitruunamehu. Kaada löysä taikina leivinpaperilla vuorattuun 20 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa n. 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä ja koristele rouhituilla pistaasipähkinöillä ja vaikkapa valkosuklaaraidoilla. Piirakka on parasta hieman jäähtyneenä.